Інкрустація насіння перед посівом.

Інкрустація насіння перед посівом.

Один з прихильників HarvestDiary переконливо просив розповісти про інкрустацію насіння перед посівом.

Інкрустація насіння – це агротехнологічний прийом, який передбачає на поверхні насіння захисних, поживних та стимулюючих речовин з барвником за допомогою плівкоутворювача. Цей прийом широко застосовується при вирощуванні цукрових буряків та овочів. Інкрустація вирішує дві проблеми: це доставка поживних речовин та засобів захисту у сім’яложе, а також забезпечить рівномірність висіву.

Інкрустація насіння робить всі насінини рівномірними, що дає змогу чітко висіяти культури, які мають різні за розміром, формою та вагою насіння. Чи потрібна інкрустація при вирощуванні польових культур, таких як соняшник, кукурудза, зернові та ін? На мою думку цього робити не потрібно. Насамперед тому, що вартість інкрустації та можливі негативні моменти будуть перекривати позитивні.

Які ж негативні ефекти від інкрустації? В той час як інкрустоване насіння дозволяє рівномірніше посіяти та ж оболонка буде перешкоджати потраплянню вологи до насіння. Та і для проростання насіння треба буде більша кількість вологи. В кінцевому результаті це призведе до не дружніх сходів. Нерівномірні сходи є причиною невирівняного посіву, що призведе до конкуренції між рослинами культури і в той же час недостатньої конкуренції з бур’янами. Тобто як наслідок можемо мати не рівномірний посів і недостатній контроль бур’янового угрупування.

Як же обробляти насіння польових культур перед посівом? На мою думку, для звичайних польових культур, таких як: соняшник, кукурудза, зернові колосові, соя та інші буде достатньо звичайного протруювання перед посівом. Адже концентрація діючої речовини препарату та мікроелементів невелика. Якщо використовувати для протруювання суміш з якісних препаратів то утримання на насінні буде надійним, якщо є сумніви то можна використати звичайний клей для шпалер. Але так як клеї всі різні і мають різні властивості то краще використовувати спеціалізований прилипач.

Отже, інкрустація річ класна, але має ряд недоліки при використанні на польових культурах. Для забезпечення захисту насіння та доставки мікроелементів до насінини достатньо звичайного протруювання, адже концентрації невеликі та якісно вміщаються на поверхні зернівки не інкрустованої. А макро елементами обробляти немає ніякого сенсу, адже їх треба використовувати у великій кількості перед або під час посіву.

Тож готуйте свій посівний матеріал якісно!

Made with