Калібрування pH-метру

Калібрування pH-метру

Сільське господарство вже давно пережило архаїчний період, при якому науковий підхід полягав лише у перегляді прогнозу погоди на найближчі дні. Сучасна агрономія - це серйозна наука, яка вимагає відповідних підходів до будь-якого аспекту вирощування, збирання та догляду за посівами. Кожен фермер або агроном намагається зробити все, щоб збільшити об'єм та якість врожаю. І визначення рівня pH є далеко не останнім фактором в цьому.

pH (водневий показник, потенційний водень, potential hydrogen, сила водню) - це величина, котра показує ступінь активності іонів водню (H+) в розчині, тобто рівень кислотності або лужності даного розчину. Оптимальний рівень pH=7, таким цей показник є, наприклад, у дистильованій воді. Такий показник називаються нейтральним pH. Важливо розуміти різницю між ними. Кислотність і лужність характеризують кількісний вміст у воді речовин, здатних нейтралізувати відповідно луг і кислоту.

Визначення водневого показника конче необхідне в двох ключових моментах: при вирощуванні культур на гідропоніці та при внесенні засобів захисту рослин.

Так як потенційний водень визначає здатність рослини засвоювати поживні речовини з розчину, дотримання його в межах норми є одним з ключових аспектів вирощування рослин на гідропоніці. Для таких рослин оптимальним вважається рівень pH води в діапазоні від 5,5 до 6,5. При цьому потрібно пам'ятати, що цей показник схильний самостійно підвищуватись.

При обробці посівів засобами захисту рослин важливо пам’ятати, що навіть невеликі зміни водневого показника, можуть призвести до великих змін в кислотності. Робочий розчин пестицидів зазвичай являє собою слабку кислоту, рідше є нейтральним або слаболужним. Зазвичай, гербіциди, інсектициди, та фунгіциди працюють найкраще в злегка кислій воді, pH=4-6,5. Пестициди, групи гербіцидів сульфонілсечовин краще спрацьовують у злегка лужній воді (pH вище 7). Коли pH води відхиляється від оптимального значення, характеристики препарату можуть бути поставлені під загрозу. В деяких випадках пестицид навіть може випасти в осад.

Саме тому завжди необхідно мати під рукою pH-метр. Але перед початком використання його необхідно правильно відкалібрувати. Це робиться за конкретною схемою:

  • в три ємності набирається по 250 мл дистильованої води температурою +25°C;
  • в одній ємності розводять пакет солі, що йде в комплекті з pH-метром. В іншій ємності розводять другий пакет. Третя ємність залишається з дистильованою водою для промивання pH-метру;
  • при зануренні pH-метра в один з сольових розчинів, за допомогою викрутки показник pH встановлюється на той, який вказано на відповідному пакеті з сіллю;
  • після промивання ця процедура повторюється з іншим сольовим розчином;
  • якщо після цього показники pH-метра співпадають з вказаними на відповідних пакетах з сіллю в кожному з розчинів - калібрування завершено.
Made with