КАС: як ним не нашкодити культурним рослинам?

КАС: як ним не нашкодити культурним рослинам?

КАС (карбамідно-аміачна суміш) - це рідке добриво, об'єми використання якого в сільському господарстві України щорічно зростають. Причин для цього декілька:

  1. відносна дешевизна як самого добрива, так і процесу його внесення;
  2. простота внесення;
  3. можливість використання у баковій суміші з іншими добривами та пестицидами;
  4. наявність у КАС відразу трьох форм азоту - амідної, амонійної та нітратної.

На українському ринку представлено три базові марки даного добрива: КАС-28, КАС-30, КАС-32, масова частка азоту в яких становить 28, 30 та 32% відповідно. КАС застосовується для позакореневого та прикореневого підживлення культур (переважно зернових колосових та ріпаку), а також для основного удобрення, перед посівною культивацією та при зрошенні агрокультур у будь-яких ґрунтово-кліматичних зонах України.

Проте, при його використанні багато господарств допускають помилки, які замість збільшення об’ємів врожаю призводять до негативного ефекту на культурні рослини. Найпоширенішими помилками при використанні КАС є:

  1. внесення по листу. КАС потрібно використовувати лише як добриво "для землі", тобто він має потрапляти не на листя рослини, а на ґрунт. Адже листя культурних рослин здатне засвоїти лише амідну форму азоту, в той час як інші форму будуть втрачатися при випаровуванні під впливом сонячних променів і не досягнуть кореневої системи, яка здатна їх засвоїти. Внесення по листу можливе лише за умови, що переважна кількість робочої рідини потрапить на поверхню ґрунту;
  2. використання КАС в бакових сумішах з ад'ювантами. Використання таких бакових сумішей категорично НЕ РЕКОМЕНДОВАНО. Адже ад'юванти затримують КАС на листі, що може призвести до хімічного травмування рослин та утворення опіків на листі;
  3. використання під час внесення КАС неправильних форсунок. Внесення КАС з використанням форсунок, які роблять краплину робочого розчину дрібнодисперсною, не лише призводить до опіків рослини, а й веде до появи фітотоксичного ефекту. Амонійна та нітратна форми азоту проникають у листя рослини й, фактично, отруюють її. Адже листок не здатен сприймати ці форми азоту. Для внесення КАС необхідно використовувати спеціальні дефлекторні форсунки.

Дотримання цих правил використання КАС дозволить Вам отримати максимальний ефект від внесення даного добрива без завдання шкоди Вашим посівам.

Made with