Класифікація насіння зернових

Класифікація насіння зернових

Ми вирощуємо зернові культури у великій кількості в кожному господарстві, а чи знали ви, як класифікується насіння?

Всі знають про те, що є Елітне, Суперелітне насіння і його репродукції. А от згідно із Законом України про насіння і садибний матеріал останньої редакції від 2012 року посівний матеріал має пройти інакшу класифікацію.

Давайте розглянемо детальніше. На даний момент діє наступна класифікація: добазове, базове та сертифіковане насіння.

Добазове насіння включає включає в себе урожай із 5 типів розсадників, які є логічною послідовністю селекційного процесу. Сюди входять розсадник добору, де відбирається матеріал, який має необхідні ознаки. За ним слідує розсадник випробування сімей першого та другого року, де, власне, випробовують відібраний матеріал. Логічним завершенням ланцюжка добазового насіння є розсадник розмноження. Тут розмножують насіння, яке пройшло випробування.

Наступна категорія – це базове насіння. Сюди входять добре Вам відомі Суперелітне та елітне насіння. Тепер, продовжуючи логічний ланцюжок, ми розуміємо, що суперелітне насіння отримують із розсадника розмноження 2-го року. Зазвичай суперелітне насіння розмножують уже в господарствах. Тобто оригінатори розмножують його для продажу ще у розсаднику розмноження. Хоча я інколи зустрічаю і добазове насіння у продажу, але коштує воно дуже дорого, адже на нього нараховується роялті та інші надбавки на користь оригінаторів насіння. Елітне насіння зазвичай є у вільному продажу. Його купляють господарства для розмноження у своїх умовах та подальшого використання на насіння.

Потихеньку ми добрались до сертифікованого насіння. От тут і є основна розбіжність. Те, що насіння з інститутів та еліту погрупували виробників не сильно обходить. А от той факт, що насіння першої, другої та третьої репродукції, згідно тому ж Закону України про насіння і садибний матеріал, використовується назва – сертифіковане насіння з номером року. Наприклад, сертифіковане насіння 2-го року відповідає насінню другої репродукції. Але в офіційних документах термін “репродукція” вже не використовується.

А тепер складне питання – якщо це яра культура і я отримаю два урожаї за рік (того ж ячменю, наприклад), це теж буде вважатись насіння одного року, а не наступного? Наприклад, посіяв сертифіковане першого року, зібрав його і знов посіяв у той же рік. Чекаємо твоєї відповіді – Верховна Рада!

А якщо без жартів, для чого це зробили? Що нам дає така класифікація посівного матеріалу? Ну, насамперед це підгонка під схему міжнародної класифікації, щоб відповідати класифікаціям у країнах, куди буде експортуватись наше насіння. Є така контора, яка називається ОЕСР.

Організація економічного співробітництва та розвитку. От вони заправляють цими фішками. Ні для кого не секрет, що наше насіння використовують в Польші, Молдові, Румунії, Угорщині та в інших країнах. Саме для відповідності міжнародним уявленням про розмноження насіння і було підігнано нашу класифікаціїю.

Зрозуміло, що наш народ ще довго буде говорити “перша репродукція” замість “сертифіковане насіння першого року”. Але це вже історія, вона створюється на наших очах. І вже наші діти будуть використовувати нову класифікацію.

Made with