Коли молотити кукурудзу?

Коли молотити кукурудзу?

Що ж, сьогодні ми з Вами поговоримо щодо найбільш вдалих строків обмолоту кукурудзи.

Так як кожен агроном прагне зберегти кількість урожаю, отриманий важкою працею, то його ціллю стає безпосереднє збирання кукурудзи з найменшими втратами та пошкодженнями при найвищому вмісту сухої маси (СМ).

Для того ж, щоб вчасно розпочати обмолот кукурудзи, насамперед, необхідно визначити якої ж вологості має бути зерно. Хоча, кукурудза не має такої властивості, як обсипання, порівнюючи із зерновими. Що безсумнівно вже добре для збереження врожаю.

Починати збирання врожаю можна навіть тоді, коли вміст СМ в зерні становить близько 60%.  В «домашніх умовах», тобто на око, визначити такий стан зерна можна, побачивши чорний шар, на місці прикріплення зернини до стрижня. Так звана «чорна точка». Проте, найбільш оптимальна вологість зерна, при збиранні становить 22-25%.

В свою чергу, збирання волого зерна може призвести до невиправних наслідків, адже чим більша вологість – тим  більшою буде частка дробленого зерна та ушкоджених зародків, що безсумнівно впливає на його товарність. Таке зерно не можна буде використовувати як насіннєвий матеріал. Розрахунки показують, що в середньому зменшення вологості зерна при збиранні  на 1% понижає частку битого зерна та домішок. Якщо ж вологість зерна складає 35%, то частка битого зерна буде складати 10% від загального врожаю.

Спілкуючись з не малою кількістю агрономів, часто-густо чуємо те, що вони залишають свій урожай на полі аж до пізньої осені, а іноді навіть практикують зимове збирання, з метою досягнення максимального висихання. Але це не зовсім правильно, якщо ви лише не хочете втратити свій врожай. Доведено, що зерно, яке має підвищену вологість, при мокрій, дощовій погоді в більшості випадків уражається грибковими хворобами, а при настанні морозів взагалі надзвичайно швидко втрачає свою схожість. Крім того, проморожене зерно легко травмується  та подрібнюється в процесі обробки.

Дозріваючи, зерно кукурудзи підсихає з різною швидкістю, яка має властивість до поступового зниження. Через це задля визначення строків збирання необхідно враховувати середньодобову вологовіддачу. За даними Інституту сільського господарства степової зони НААН України, середньодобова вологовіддача становить 0,8 – 1,2 при вологості зерна 35-40%; 0,5 – 0,7 при вологості 30-35% та 0,3 – 0,4, коли вологість становить 25%.  В разі, коли середньодобова температура повітря становить до 5-6 °С, інтенсивна вологовіддача практично припиняється та відбувається підвищення його відносної вологості до 80-90%.

Таким чином, задля правильного визначення строків збирання кукурудзи необхідно постійно оцінювати достигання зерна на кожному полі. Заздалегідь прогнозувати строки дозрівання, враховуючи своєчасність сівби, а також груп стиглості гібридів кукурудзи, щоб раніше вирішити технологічні питання, систематизувати технологічну схему та повністю обладнати базу для зберігання зерна та післязбиральної доробки. Тож не дивіться на поле сусіда, а працюйте з розумом задля гарного врожаю!

Made with