Коли робити аналіз ґрунту?

Коли робити аналіз ґрунту?

Серпень! Зернові вже зібрали, підійшов час основного обробітку та внесення основних добрив. Постає питання яке добриво купити і скільки всипати на гектар?

Скільки добрив дати щоб сипануло в наступному році!? Дуже часто я чую такі питання від фермерів. Зазвичай з цього питання починається лекція по агрохімії. Найперше, що треба знати для розрахунку гектарної норми добрив це забезпеченість ґрунту елементами живлення. Для її визначення треба зробити аналіз ґрунту.

Чомусь дуже часто фермери бояться робити аналіз ґрунту бо мовляв це дорого і ніякого результату не принесе. Але насправді це дасть змогу заощадити багато коштів в той же час збільшуючи урожайність. Наприклад, господарство в основному вирощує зернові і соняшник по 40% в сівозміні. Зазвичай застосовували по 250 кг/га Нітроамофоски під соняшник і азотні добрива під зернові. Зробили аналіз ґрунту. Він показав величезний дефіцит фосфору, надмірну забезпеченість калієм та недостачу азоту й сірки. Виходить, що с компенсувати фосфор можна Амофосом в кількості 130 кг і з меншою вартістю на гектар, а сірку і азот с компенсувати  додатковим підживленням по листу. При цьому економія на добривах більше 1000 грн/га, а можливість реалізувати потенціал урожайності вища. Шах і мат безграмотності!

Саме аналіз ґрунту є фундаментом для побудови системи живлення рослин у сівозміні. Бо живлення рослин треба рахувати тільки в системі, а не для кожної культури окремо.

Коли ж робити аналіз ґрунту? Час відбору проб ґрунту для аналізу залежить від культури, що займає поле, а точніше від того коли її зібрали. Бо достовірним вважається аналіз тільки тоді, коли проби відібрані з поля на якому немає вегетуючих рослин. Адже кожна жива рослина виділяє в землю речовини, що переводять елементи живлення в доступну форму. Тобто відбір проб можна проводити тільки після збору попередника.

Made with