Коли сіяти ріпак озимий? Оптимальні сроки.

Коли сіяти ріпак озимий? Оптимальні сроки.

Агрономи ще на морі чи в горах, а літо закінчується і настає час задуматись про посів озимих культур.

Ріпак озимий вже давно став однією із стратегічних культур України. Дивлячись на середню урожайність ріпаку, яка з року в рік зростає, можна зробити висновок, що Українські аграрії навчились вирощувати цю олійну культуру.

Про господарське значення ріпаку вже є стаття на нашому сайті, з нею можна ознайомитись по ссилочці під відео.

Отже, Ви вирішили сіяти ріпак озимий, постає питання, а коли його сіяти, щоб він зійшов, бо на півдні це перша проблема ріпаку, нормально розвинувся до зими та ще й не переріс. На даний момент є усереднені для всієї України сроки посіву ріпаку озимого. Виглядають вони наступним чином.  5-15 серпня це ранні сроки. 16-30 – оптимальні та починаючи з 1  по 15 вересня – пізні.

Все наче зрозуміло, але ж є різні гібриди, скажете ви і будете праві! Отже, коли є перспектива отримати сходи, тобто пройшов хороший дощик, а на вулиці початок серпня то логічним буде сіяти низькобіомасові гібриди, які мають повільний початковий розвиток. Отримавши  сходи такого ріпаку в середині серпня Ви зможете зекономити 1-2 обробки рістрегулятором і взагалі він високий не росте. А низький ріпак буде дуже доречним для господарств де не є висококліренсного оприскувача.

При посіві ріпаку озимого в оптимальний час підбір гібриду нівелюється, тут добре себе будуть почувати всі ріпаки. На те він мабуть і оптимальний.

А от при пізньому посіві набагато краще покажуть себе гібриди, які мають потужний початковий ріст. Бо до холодів залишилось не так багато, а ріпачку треба встигнути набрати пластичних речовин для перезимівлі і хоча б 4 листочка.

Тут також треба обов’язково згадати про оптимальну фазу входу в зиму для ріпаку озимого. Є два основних параметри: товщина кореневої шийки і кількість листків. Для нормальної перезимівлі треба набрати пластичних речовин і саме підготовку до зими нам показує товщина кореневої шийки. Вважається, що оптимальною товщиною є 1 см. Фаза розвитку рослини теж важлива, ріпак повинен входити в зиму у фазі 4-6 листочків. Саме такі показники розвитку забезпечать перезимівлю цієї хоч і складної, але високомаржинальної культури.

Made with