КОЛИ сіяти соняшник і кукурудзу?

КОЛИ сіяти соняшник і кукурудзу?

На дворі весна! Гарячий час для аграріїв! Ячмінь та горох вже посіяли, настав час пізніх ярих культур. Кожного року нам ставлять питання – а чи пора вже сіяти кукурудзу? А коли починати сіяти соняшник?

Початок посіву – це рішення, яке приймає господар землі.

Умовно фактори, що впливають на прийняття рішення можна поділити на календарні та сезонні.

Календарні – це середні багаторічні для вашого регіону вирощування певної культури.

Наприклад в нашій зоні Північного Степу, останні років 10, починають сіяти з 15-20 квітня, а соняшник з 25.

Знаючи ці числа можна планувати свої роботи. Це важливо, адже планування – це основна частина роботи агронома. Ці дати можна дізнатись від практикуючих агрономів регіону, або із довідкової літератури. А от коли все заплановано в дію вступають сезонні чинники, що впливають на строки посіву. Що це може бути? Найперший і найважливіший чинник із сезонних – це час відновлення весняної вегетації. Як швидко після зими рослини відновили життєдіяльність, коли почали сходити бур’яни і падалиця культур? Це напряму залежить від суми активних температур, яка накопичується. Іноді весна приходить так швидко, що ігнорувати її просто неможна. Всі бігом біжать сіяти бо волога втікає! А потім 22 квітня мороз і сніг, як це було в нас у 2017 році. Отже, час відновлення весняної вегетації – важливий фактор.

Наступний фактор, один із найбільш важливих, – це температура грунту на глибині заробки насіння. Адже ми знаємо, що для посіву кукурудзи мінімальна температура грунту на глибині посіву це 6-8 градусів, а соняшника 10-12. Якщо температура нижче мінімальної, то культура буде проростати і в цілому розвиватись набагато повільніше, що потягне за собою низку негативних ефектів, як для соняшника так і для кукурудзи. До речі, насіння та засоби захисту можна придбати у нашому інтернет магазині Ґровекс. Ґровекс – комфортний магазин аграрія! Посилання знайдете під відео. Температура ґрунту вимірюється спеціальним термометром – типу ось такого або такого. Як правильно виміряти температуру – ми вже розповідали у попередніх відео.

Є ще народний метод визначення температури грунту – дивитись коли зацвіте терен або абрикос. Якщо на цих деревах є квіточки, то можна починати сіяти кукурудзу, а потім і соняшник.

Волога. Ми живемо на півдні та добре знаємо, що таке дефіцит вологи. При посіві пізніх ярих культур потрібно враховувати наявність доступної вологи в шарі куди буде проводитись посів. Якщо Ви чітко бачите, що до настання календарних строків посіву продуктивної вологи вже не буде, то треба приймати рішення про ранній посів.

Є ще один досить цікавий фактор, назвемо його так – сусід почав сіяти. Він не добрий і не поганий одночасно. Він психологічний. Хтось починає польові роботи – і всі навкруги по ланцюговій реакції копошаться. Для тих, хто не має знань для аналітики – це привід задуматись та дізнатись у тих то почав – що і як вони роблять. А для тих, хто знає на що зважати при прийнятті рішення про початок посіву – шанс проаналізувати хто і чого прийняв таке рішення. Взагалі то, сусід почав сіяти – це сильний аргумент, який має сильний психологічний вплив кожної весни.

Немало важливими є і особливості сорту або гібриду. Кожен має своє індивідуальне відношення до строків посіву. Компанії виробники кукурудзи, наприклад на своїх семінарах навіть наводять таблички, який гібрид можна сіяти рано, а який ні.

Отже, давайте підведемо рисочку під всім вище сказаним. На що треба звертати уваги при прийнятті рішення про початок посіву?

1. Календарні строки. Є пори року і здоровий глузд, його ніхто не відміняв, як і багаторічний досвід агрономів.

2. Час відновлення вегетації. Це так звана пізня або рання весна.

3. Температура грунту. Поміряв температуру ґрунту – і спиш спокійно поки не прогріється.

4. Наявність продуктивної вологи. Адже це найчастіше головний лімітуючий фактор.

5. Сусіди. Одвічне українське – дивись на сусіда, але думай своєю головою!

6. Ну і особливості посівного матеріалу.

Made with