Коли видно, що Євро-Лайтнінг працює?

Коли видно, що Євро-Лайтнінг працює?

Зараз майже всі вносять страхові гербіциди на соняшник та кукурудзу. Відповідно, у нас питають: “А як я побачу, що гербіцид почав працювати?” Розглянемо це питання на прикладі Євро-Лайтінга.

До складу Євро-Лайтінга входять імазапір та імазамокс, які відносяться до класу імідазалінонів, а за принципом роботи – це АЛС інгібітори. Вони зупиняють в рослині синтез такого ферменту, як ацетолактат синтетаза. Тобто просто білок перестає синтезуватися. Бурян чи падалиця зупиняється в рості і, як наслідок, гине, адже не один живий організм у світі не може існувати без білку. У даному випадку такої швидкої дії, як після застосування Дикамби, 2.4 Д, Хлормевату чи Базаграну, ви не побачите. АЛС інгібітори хоч і працюють повільніше, але ж це системні гербіциди, які рухаються всередині рослини по судинах разом із клітинним соком.

Отже, давайте розберемося, як проявляється дія Євро-Лайтінгу на однодольних рослинах?

Всі однодольні рослини на зернових культурах, особливо на початкових етапах, ситезуються у вузлі кущення. Відповідно, після застосування Євро-Лайтнінга на тій самій падалиці пшениці або інших злакових бурянах у вузлі кущення зявляється перетяжка. Її можна побачити у розрізі рослини. Отже, крім пожовтіння, дія АЛС інгібітора спостерігається у вигляді перетяжки. Ще одна відмінність АЛС інгібітора у тому, що рослина ззовні не вяне, прекрасно зберігаючи свій тургор.

А як же на дводольних зрозуміти, що АЛС інгібітор почав працювати?

У дводольних точка росту знаходиться вище, тому основний процес ми побачимо саме в точці росту. Рослини зупиняються в рості, перестають вегетувати і точка росту жовтіє.

І все ж таки, залишається питання, через скільки днів можна побачити, що препарат працює?

Перш за все це залежить від температури, фази буряну і гектарної норми препарату. А також від кількості допоміжних речовин у формуляції самого препарату. Тобто, якщо у нас зниження температур, то препарат працюватиме довше, даємо меншу гектарну норму – препарат так само працюватиме довше. При великій фазі буряну дію препарату також побачимо пізніше. Ну, і формуляції ніхто не відміняв. До прикладу, у порівнянні із звичайним Євро-Лайтнінгом Євро-Лайтнінг Плюс працює раніше на кілька днів через більш агресивну формуляцію. Щоб виразити ці відмінності у цифрах, ми створили таку табличку.

1 л/га Євро-Лайтнінга при нормальних умовах працює десь на 10-12 день. Це якщо буряни знаходяться у рекомендованій фазі (не більше 4-6 листочків)

Із власного досвіду можемо сказати, 1,8 л/га Євро-Лайтінга Плюс працює на 5-8 день після внесення.

50 г/га Експреса – буде видно, що він працює на 5-10 день.

У табличці вказана максимальна гектарна норма, бо і буряни бувають різні. Наприклад, на осоті чи амброзії потрібно більше часу, щоб побачити дію гербіцида.

Made with