КОЛИ захищати зернові? Таймінги внесення ЗЗР

КОЛИ захищати зернові? Таймінги внесення ЗЗР

Існує 4 таймінги зернових колосових культур. Вгадайте, який із них найперший, і з чого починається захист зернових? Протруювання насіння – найперший таймінг захисту зернових колосових культур. У нас він позначений, як Т0. 0, бо культура ще не вегетує. Ми захищаємо рослини вже перед посівом у грунт. І за допомогою протруювача та протруювання насіння ми знезаражуємо посівний матеріал.

Наступний таймінг захисту – від кущення до початку виходу в трубку. Тобто фаза в три листочки до 3-го листа. Це перша обробка фунгіцидом. Назва фази Т1. Тут треба звертати увагу на видовий склад хвороб, адже на момент першої обробки немає необхідних для роботи фунгіцида температур. Серед проблем тут можуть бути: борошниста роса або септиріоз чи інші хвороби, які залишилися зимувати. Але на нормальних здорових посівах самостійно зявитися може тільки борошниста роса, адже цьому збуднику треба найменша сума активних температур для того, щоб почати свій розвиток. Відповідно і препарати у першу обробку треба підбирати такі, що будуть найперше працювати від мінімальних температур і контролювати ту ж саму борошнисту росу. В Україні найбільш популярними є такі препарати як Тілт Турбо (Сингента) або Рекс Плюс (від BASF). Ці препарати діють від +5С і контролюють борошнисту росу. А якщо проблеми з борошнистою росою немає, то підбираємо кращий фунгіцид із вмістом триазолів і стробілуринів. Головне памятайте, що для роботи триазолів потрібно мінімум +8С, а стробілуринам +10С і більше градусів. Тобто якщо ви внесете триазоли зі стробілуринами, при температурі +5С,+6С,+7С градусів, то вони працювати не будуть. Це особливість фази Т1.

Т2 – це захист флагового листа пшениці і передфлагового ячміня, адже в силу своєї фізіології ячмінь відрізняється від пшенички. В нього фази проходять бистріше, відповідно, і захищати його треба бистріше. Прифлаговий лист у ячміня дає більшу урожайність ніж флаговий, навідміну від пшениці, де флаговий лист відіграє найбільший вплив на урожай. Отже, Т2 – це захист флагового листа. Флаговий лист треба захищати найсильнішими препаратами, адже у будь-якої культури це найбільш фотосинтетично активна частина, яка впливає на урожайність.

Не забуваємо про те, що інсектициди, синтетичні піретроїди, ми додаємо про всяк випадок із кожним внесенням. На Т2 закінчується можливість контролювати буряни у посівах зернових колосових. Синтетичні ауксини, такі як Дикамба або 2.4 Д, обмежуються фазою до кінця кущення. Тобто якщо рослина вже почала кущитися, то їх вносити не можна. Але є такі препарати, як Триатлон, Дербі, Капуеро від Байер. В них реєстраційна фаза внесення до флагового листа. Тут і закінчується можливість контролювати пізні буряни або падалицю соняшника, що у нас на Півдні складає велику проблему. Наступний таймінг захисту – Т3. Це захист колосу. Крім того, що ми наносимо на колос власне препарат, ми так само наносимо його на ще зелений флаговий лист. Ми подовжуємо захист флагового листа і захищаємо, власне, колос. У нас на півдні дуже рідко можна побачити, щоб люди захищали по колосу. Часто бувають посушливі сезони. Ми все ж радимо проводити захист ваших насінників. Дороге насіння соняшнику і кукурудзи купили, а пшеничку..? 3-4 роки сіємо своє. Колеги, переконливо рекомендуємо вам застосовувати фунгіцидний захист по колосу на своїх насінниках для того, щоб отримати якісний посівний матеріал. Мова, найперше, про масу 1000 і енергія польової схожості.

Т3 – улюблений прийом. Поганяти клопа! “А ви ганяєте клопа? Якщо так, напишіть у коментарях”. Є цікавий шкідник, який може впливати на якість зерна – клоп шкідлива черепашка. Проти нього вносять 150 г Фастака або іншого синтетичного піретроїда.

Є ще один дідівський прийом, про який ми вже також розповідали у себе на каналі. Це внесення карбаміду на якість. Тобто амідна форма азоту може засвоюватися безпосередньо вегетуючою клітиною і може повпливати на якість продукції. Отже, ми маємо 4 таймінги захисту, із яких один – протруювання, що проводиться до посіву і три для внесення безпосередньо в полі.

Made with