Контроль бур'янів на ріпаку

Контроль бур'янів на ріпаку

Захисту озимого ріпаку від бур'янів восени необхідно приділяти особливу увагу. Адже через конкуренцію з боку бур'янів за тепло, вологу та поживні елементи у рослин ріпаку знижується польова схожість, зменшується об'єм накопиченої вегетативної маси, скорочується кількість продуктивних гілок, стручків та насіння. Наслідком цього може стати те, що рослини не зможуть накопичити необхідну для проходження зимового періоду кількість цукрів, що призведе до суттєвого зниження зимо- і морозостійкості. Не меншою загрозою для посівів є бур'яни, що мають спільних з ріпаком шкідників (насамперед, це представники родини Капустяних). Масова забур'яненість восени може призвести до втрати 30-50% від потенційної врожайності культури. Більше інформації про захист ріпаку знайдете у статті Захист озимого ріпаку восени.

Лобода біла

Лобода біла

Восени посіви ріпаку засмічує велика кількість різноманітних видів бур'янів: лобода біла, гірчак шорсткий, мишій сизий і зелений, амброзія полинолиста, підмаренник чіпкий, триреберник непахучий, осот рожевий, берізка польова, пирій повзучий, хвощ польовий, падалиця культур-попередників тощо.

Під час осіннього контролю бур'янів у посівах озимого ріпаку найважливішим є дотримання поля чистим від бур'янів під час отримання сходів культури та на початку її вегетації. Саме тому одним із найефективніших заходів щодо контролю бур'янів у цей період є використання ґрунтових гербіцидів. Для визначення часу проведення обробки посіву ґрунтовим гербіцидом та вибору діючої речовини необхідно знати видовий склад бур'янів на конкретному полі. Для передпосівного внесення застосовують трифлуралін (Трифлурекс, Партік), для раннього післяпосівного – метазахлор (БутізанБутізан АвантНоппасаран) або кломазон (Комманд, Альфа-КломазонКлодес ПроКомандир), а для пізнього післяпосівного – клопіралід (Альфа-ПіралідГалера СуперМастак).

Мишій сизий

Мишій сизий

Made with