Контроль ґрунтових шкідників в посівах просапних культур

Контроль ґрунтових шкідників в посівах просапних культур

Великої шкоди посівам просапних культур завдають ґрунтові шкідники. Головною їхньою особливістю є ведення прихованого способу життя. Саме тому вони часто залишаються непоміченими під час обстежень полів. Розглянемо способи боротьби з найбільш поширеними видами ґрунтових шкідників, що завдають шкоди на посівах кукурудзи та соняшнику. Адже, по-перше, це найпоширеніші просапні культури в Україні, а по-друге, більшість таких шкідників багатоїдні, тому є спільними для даних культур.

Головним чином ґрунтові шкідники пошкоджують посіви на ранніх етапах росту й розвитку культур, травмуючи та поїдаючи насіння, молоді проростки та коріння рослин. У разі масового поширення шкода, завдана ними, може призвести до значних втрат врожаю.

Найбільш поширені в Україні такі ґрунтові шкідники, як гусінь підгризаючих совок, дротяники (личинки жуків-коваликів), личинки чорнотілок і хрущів, довгоносики тощо.Агротехнічними заходами, що дозволяють якісно контролювати популяції ґрунтових шкідників є:

  1. дотримання сівозміни. У разі високої засміченості специфічними для культури бур'янами та заселенні ґрунту великою кількістю шкідників повертати культури на поле варто не раніше ніж за декілька років (для соняшника цей період може становити до восьми-десяти років);
  2. заорювання пожнивних решток культури-попередника, в яких зимують дорослі особи шкідників.

Проте найвищу ефективність при контролі ґрунтових шкідників має протруєння насіння інсектицидними препаратами. Якісні інсектицидні протруйники дозволяють не лише захистити висіяне насіння, а й знезаражують насіннєве ложе.А це, у свою чергу, дозволяє захистити молоді рослини під час проростання. Підбір препарату для інсектицидного протруєння доцільно проводити виходячи з видового складу ґрунтових шкідників у конкретному посіві. Для цього проводять ґрунтові розкопки на 3-5 ділянках поля, що також дозволяє визначити чисельність шкідників. Зазвичай для інсектицидного протруєння використовують препарати, що мають у своїй основі такі діючі речовини, як імідаклоприд, тефлутрин, тіаметоксам тощо.

Якщо ж ситуація на Вашому полі погіршується і Ви знайшли на посівах совку чи довгоносика, діюча речовина диметоат у складі таких препаратів, як Бі-58 впорається із проблемою. Але це не стосується дротяника, який контролюється лише протруюванням насіння або внесенням Регенту до посіву культури.

По-справжньому ефективний контроль ґрунтових шкідників можливий лише при поєднанні агротехнічних та хімічних способів захисту з дотриманням технології їх проведення.

Made with