Контроль коренепаросткових бур’янів

Контроль коренепаросткових бур’янів

Кожному українському фермеру знайома проблема коренепаросткових бур'янів. Хоча б один з безлічі (берізка, осот, хрінниця, хвилівник, льонок, молочай, щавель, гірчак тощо) обов'язково засмічував Ваш посів. Ці бур'яни відносяться до різних ботанічних родин, але мають одну спільну ознаку: потужну кореневу систему, на якій містяться бруньки. Саме за допомогою кореневих бруньок ці рослини й розмножуються.

При боротьбі з даним типом бур'янів необхідно пам'ятати найважливіший момент - контролювати потрібно не вегетативну масу, а корені. Вегетативну масу ці рослини нарощують лише в теплій період року для накопичення у кореневій системі поживних речовин. А розповсюджуються вони переважно за допомогою коренів.

Що потрібно знати про коренепаросткові бур'яни?

Найуразливішими коренепаросткові бур'яни є восени, коли відмирає надземна частина цих рослин, а також навесні, перед відновленням вегетації. Це і є найкращий час для боротьби з ними.

Існує два методи боротьби з коренепаростковими бур'янами: механічний та хімічний. Механічний метод контролю (також відомий як метод виснаження) передбачає проведення декількох культивацій. При кожній з них коренева система бур'янів подрібнюється, що зрештою призводить до того, що рослина втрачає здатність утворювати вегетативну масу і гине.

Хімічний метод передбачає використання системних гербіцидів, здатних проникнути у кореневу систему бур'янів та знищити її зсередини. До таких препаратів відносяться гербіциди на основі дикамби, 2,4-Д, клопіраліду, МЦПА, різних солей гліфосату, трибенурон-метилу та інших. Найоптимальнішим проведення хімічного контролю буде восени, до припинення вегетації. Вносити гербіциди варто з додаванням ад'ювантів, які допоможуть закріпити діючу речовину препарату на листі рослини. Важливо пам'ятати, що переважна більшість гербіцидів якісно спрацьовує лише при слабокислому pH робочого розчину. Тому цей показник також необхідно контролювати.

Найкращий результат у контролі коренепаросткових бур'янів дає поєднання механічного та хімічного методів боротьби з ними. Не менш важливим є врахування індивідуальних особливостей конкретного виду бур'яну, який переважає на Вашому полі. Це дозволить обрати саме той гербіцид, який матиме найкращу ефективність.

Made with