Контроль падалиці соняшника в зернових

Контроль падалиці соняшника в зернових

Велика кількість сільськогосподарських підприємств Півдня України переважно через економічні фактори використовує трипільну сівозміну пшениця-соняшник-ячмінь з невеличкими варіаціями, а інколи взагалі вирощує лише пшеницю та соняшник. І серйозною проблемою при такій сівозміні стає контроль падалиці соняшника у посівах зернових культур, тому що такий соняшник конкурує із пшеницею за вологу і поживні речовини та створює завади при збиранні врожаю. Особливо проблематичною є падалиця при вирощуванні соняшника за Clearfield або Експрес технологіями. Адже падалиця такого соняшника є стійкою до препаратів на основі трибенурон-метилу, які є найпоширенішими для гербіцидного контролю зернових. А гербіциди з групи синтетичних ауксинів, які є високоефективними проти падалиці стійких соняшників, не можна використовувати, починаючи з фази кінця кущіння/виходу у трубку. Проте, коли зернові перебувають у цій фазі, відсутні масові сходи падалиці.

Така ситуація має один момент, що є обов'язковим для запам'ятовування. Категорично не можна використовувати для контролю падалиці Clearfield та Експрес соняшника препарати, діючою речовиною яких є амінопіралід, не дивлячись на те, що такі препарати дають майже 100% результат. Річ у тім, що амінопіралідо-вмісні препарати мають серйозне обмеження по сівозміні. Після їх використання протягом не менш як 2-ох років не можна вирощувати соняшник, адже через післядію цієї речовини його посіви загинуть. Тож при вирощуванні культур у трипільній сівозміні пшениця-соняшник-ячмінь використання препаратів з амінопіралідом не припустиме.

Контролювати таку падалицю найкраще гербіцидами, що мають у своєму складі флорасулам. Вони мають більше вікно застосування (деякі можна вносити навіть до появи прапорцевого листка), ефективно контролюють не лише падалицю, а й велику кількість бур'янів, у тому числі й перерослих.

Вирощування пшениці після соняшника має велику кількість мінусів, але сучасні економічні умови змушують велику кількість фермерів вдаватися до цього. Зрештою, при дотриманні агротехнічних вимог та правильному підборі гербіцидів навіть у таких випадках можна отримувати відносно високі результати.

Made with