Контроль шкідників озимої пшениці навесні

Контроль шкідників озимої пшениці навесні

Для максимальної реалізації потенціалу кожній рослині озимої пшениці необхідно забезпечити основні чинники життєдіяльності (світло, тепло, вода, повітря, поживні речовини) у кількості, максимально наближеній до ідеальної. Однак для досягнення повного успіху в цьому питанні не менш важливим є контроль чинників, що обмежують урожай. Особливе місце серед цих чинників посідають шкідники.У разі проведення передпосівного протруювання насіння озимої пшениці найбільші проблеми шкідники створюють навесні. З поверненням тепла вони починають активно живитися й розмножуватися. Головним фактором, що дозволяє ефективно виявляти поширення шкідників на полях та обґрунтовано застосовувати інсектициди для контролю їхньої популяції, є розуміння біології та фенології їхнього життєвого циклу.

Розглянемо способи контролю п'яти найпоширеніших в Україні шкідників озимої пшениці.Хлібний жук завдає найбільшої шкоди на півдні Лісостепової зони та у Степу. Жуки активно живляться з кінця травня до початку серпня (строки можуть коливатися в межах двох тижнів у залежності від температурного режиму та кількості опадів). Агротехнічними заходами для контролю цього шкідника є:

  1. проведення лущення стерні з наступною глибокою зяблевою оранкою;
  2. міжрядний обробіток ґрунту під час вирощування просапних культур на глибину 10-12 см (наприкінці весни - на початку літа) для знищення личинок і лялечок;
  3. обробка крайових смуг зернових колосових під час наливу зерна інсектицидами (на основі імідаклоприду, тіаметоксаму тощо) за наявності 3-5 жуків на 1 м².

Рекомендуємо використання Контадор Дуо або Актара в своєму господарстві.

Звичайна зернова совка живиться цукристою рідиною (пасокою) в колосках злаків. Найбільшої шкоди завдає у Лісостеповій зоні України. Досягає економічного порогу шкодочинності (ЕПШ) за наявності 20 гусениць на 100 колосків пшениці. Для захисту посівів під совки проводять:

  1. збирання врожаю роздільним способом зі швидким підбиранням та обмолотом валків;
  2. дворазове лущення стерні з проведенням глибокої зяблевої оранки ділянок поля, що сильно заселені гусінню совок;
  3. у разі досягнення ЕПШ проводять обробку інсектицидами на основі фенітротіону або диметоату.

Проти зернової совки підійде така фосфорограніка, як Бі-58 і Шаман.

Пшеничний трипс завдає значної шкоди посівам озимої пшениці по всій території України. Масова поява дорослих трипсів відбувається на початку колосіння озимої пшениці. Вони живляться колосковими лусками, після чого проникають всередину колоса, де відкладають яйця. Найдієвішими агротехнічними заходами з контролю трипсів є:

  1. лущення стерні відразу після збирання врожаю, задля зменшення кількості личинок і створення сприятливих умов для розмноження хижаків, що харчуються ними;
  2. проведення хімічного захисту шляхом внесення інсектицидів на основі таких діючих речовин, як альфа-циперметрин, дельтаметрин тощо.

Вірний засіб проти пшеничної трипси - перевірений Фастак.

Пшеничний трипс

Пшеничний трипс

Клоп шкідлива черепашка. Дорослі особини стають активними при прогріванні верхнього шару ґрунту до +12...13°C, а при середньодобовій температурі повітря +12...14°C вони починають перельоти між полями. Здебільшого цей період збігається з настанням воскової стиглості зерна. Личинки та молоді особини клопа можуть живитися під валками або на опалих колосках і зерні й після збирання врожаю. Контроль клопа здійснюють наступними шляхами:

  1. збирання врожаю в максимально можливі строки (не довше, ніж за 7-8 днів), що зменшує тривалість живлення дорослих особин зерном;
  2. проведення хімічних обробок з урахуванням чисельності личинок. За наявності більш ніж 30 личинок на 1 м² оптимальний термін для обробки наступає у період формування зерна - на початку молочної стиглості. Для цього використовують інсектициди на основі диметоату й тіаметоксаму.

Хорошим засобом проти шкідливої черепашки незмінно буде Бі-58 і Фастак.

Клоп шкідлива черепашка

Клоп шкідлива черепашка

Ячмінна, велика злакова та звичайна злакова попелиці. Ці шкідники живляться листям та колосками пшениці. ЕПШ становить 10-15 особин на стебло. Для контролю та знищення популяцій попелиць проводять:

  1. знищення падалиці та лущення стерні;
  2. посів зернових в оптимально короткі строки;
  3. знищення бур'янового угрупування;
  4. внесення хімічних препаратів на основі альфа-циперметрину, тіаметоксаму тощо.

Фастак як і раніше залишається кращим засобом проти попелиці, в тому числі і проти ячмінної.

Нагадуємо, що купити інсектициди про злакових шкідників за розумною ціною Ви можете в нашому Комфортному магазині аграрія Growex. Телефонуйте за номером 096 043 02 03 і наш консультант допоможе Вам підібрати препарат в залежності від конкретної проблеми.\

Ячмінна попелиця

Ячмінна попелиця

Made with