Контроль шкідників ріпаку восени

Контроль шкідників ріпаку восени

Восени сходи озимого ріпаку пошкоджує велика кількість шкідників. Найбільш поширених з них ми вже розглянули в окремому матеріалі. А зараз настав час приділити свою увагу менш поширеним, проте не менш небезпечним осіннім шкідникам ріпаку.

РІПАКОВИЙ БІЛАН

Цей метелик широко розповсюджений по всій території України та завдає шкоди не лише посівам ріпаку, а й іншим рослинам з родини Капустяних. Сходам озимого ріпаку шкоду завдає гусінь другого покоління, масова поява якої відбувається у вересні. Характерною особливістю гусениць білана є те, що спочатку вони живляться листям з нижнього боку і лише після цього переміщуються на верхній бік листків та об’їдають їх. Доросла гусінь з’їдає листкову пластинку разом із жилками. За сприятливих умов (тепла та сонячна осінь з температурою повітря у межах +20°...+26°C) можлива поява і третього покоління.

В контролі ріпакового білана значну роль відіграє використання біологічних засобів захисту (трихограма та різноманітні види їздців). Якщо заселення гусінню білана становить 2 особини на 1 м², доцільно переходити до інсектицидного контролю шляхом обприскування посівів препаратами на основі альфа-циперметрину (ФастакФатрінНокаут Екстра), хлорпірифосу (Нурел Д,  ШаманЗалп)тощо.

КАПУСТЯНА СОВКА

Гусінь цього метелика завдовжки 35-50 мм, з 16-ма ногами. Має мінливе забарвлення: від сірувато-зеленого до темно-бурого та майже чорного. По боках тіла широка жовта смуга, на спині – темний малюнок у вигляді "ялинки". Гусінь до другого віку живе групами – скелетує листя ріпаку знизу, не зачіпаючи епідерміс верхньої частини. З третього віку розповзається по рослині та вигризає у листі отвори неправильної форми. Гусінь капустяної совки інтенсивно живиться вночі та на світанку, а в

день спостерігається зменшення рухливості та активності живлення. Гусінь середнього і старшого віку часто вгризається в точку росту.

Агротехнічними заходами з контролю капустяної совки є проведення зяблевої оранки, міжрядна культивація у період масового заляльковування першої генерації та контроль бур’янів під час додаткового живлення метеликів. Високу ефективність має і випуск трихограми (у два підходи, по 40-50 тис. особин/га) проти кожного покоління шкідника — на початку відкладання яєць та за тиждень після першого випуску. Якщо заселення посіву гусінню капустяної совки сягнуло 5% із щільністю щонайменше 2 гусениці на рослину, доцільно переходити до внесення інсектицидів (діючі речовини піриміфос-метил (АктеллікАктуалІнтерн), диметоат (Бі-58СуперБізон), дельтаметрин (ПротеусДецис-F-Люкс) тощо).

ХРУЩ

Личинки хруща зимують в верхніх шарах ґрунту. Вони надають перевагу дерново-підзолистим ґрунтам, проте заселяються і на інших. Харчуються корінням не лише ріпаку, а й інших рослин (поліфаги), через що рослини починають відставати в рості або повністю гинуть. За великої чисельності завдають значної шкоди, зріджуючи посіви.

Агротехнічні заходи щодо контролю личинок хруща полягають у проведенні лущення стерні з подальшою глибокою зяблевою оранкою перед посівом ріпаку для знищення личинок і лялечок. За наявності 3-5 личинок на 1 м² проводять обприскування посіву препаратами на основі альфа-циперметрину (ФастакФатрінНокаут Екстра), імідаклоприду (Контадор ДуоНаповалКоннект), хлорпірифосу (Нурел Д,  ШаманЗалп) тощо.

Made with