Кукурудза - як рахувати листки?

Кукурудза - як рахувати листки?

В попередньому відео ми говорили про важливість визначення правильної фази розвитку кукурудзи. Це необхідно для вибору часу застосування гербіцидів. Також ми дійшли до логічного висновку, що кількість листків та фаза розвитку будуть відрізнятись залежно від числа ФАО кукурудзи і умов вирощування. Тож рахувати листки відразу пропадає гостра необхідність! І все ж, ми обіцяли розказати як рахувати листки.

Адже іноді це може бути важливо – для оцінки шкодочинності необхідної обробки у пізні сроки. І так, виходимо в поле, відступаємо від краю 40-50 метрів та знаходимо типову за розвитком рослину. Дивимось: сім’ядолька, перший листок, другий, третій, четвертий…А ось ці два, рахувати чи ні? І тут,  я хочу знов використати досвід тих, хто звик все рахувати і вирощує найбільше кукурудзи в світі.

Так, це колеги агрономи із сполучених штатів. Як же правильно рахувати листки по “їхньому”? Перший листочок, сім’ядольний – рахується! Як би це дивно не звучало.Але все стає на свої місця коли вони розказують до якого рахувати. Повноцінним листком, який можна рахувати, вважається той, що має “черешок”. Або іншими словами – повністю вийшов з пазухи попереднього листка, і обхватив стебло культури. Ця методика подобається мені більше ніж альтернативна – європейська! Де перший листочок не рахується, але рахуються листки, які ще не повністю сформувались.

Тож рахуйте листки кукурудзи правильно!

Made with