Максим XL чи Стандак Топ

Максим XL чи Стандак Топ

Одними з найкращих протруйників насіння сої є препарати Максим XL від компанії Syngenta та Стандак Топ від BASF. Спробуємо порівняти їх та визначити, який з цих двох протруйників є найкращим, чому та за яких умов.

Для більшості аграріїв найважливішим фактором під час вибору препарату є ціна, тож з неї і почнемо. За умови продажу в однаковій тарі (5-літрова каністра), на момент написанні статті, каністра Максиму XL коштувала 7355 гривень (або 1471 грн/л), а каністра Стандаку Топ - 14705 гривень (2941 грн/л).

Окрім сої, Максим XL можна використовувати для протруєння насіння широкого спектра культур, а саме цукрових буряків, гороху, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та сорго. У той самий час, Стандак Топ зареєстровано лише для використання на сої.

Норма витрати цих препаратів для протруєння насіння сої також різна: 1 л/т у Максима та від 1 до 2 л/т у Стандака.

Діючими речовинами Максиму XL є флудіоксоніл (25 г/л) та металаксил-М (10 г/л), завдяки яким препарат має високий ступінь фунгіцидного захисту насіння та сходів від пліснявіння, фузаріозної кореневої гнилі, пероноспорозу й аскохітозу. А піраклостробін (25 г/л), тіофанат-метил (225 г/л) та фіпроніл (250 г/л), що входять до складу Стандаку, дозволяють йому

 контролювати не лише пліснявіння насіння та широкий спектр його хвороб (церкоспороз, фомопсис, фузаріоз, пероноспороз, кореневі гнилі), але й цілий ряд ґрунтових шкідників (дротяників, личинок пластинчастовусих жуків, гусениць підгризаючих совок). Тобто, Стандак має не лише фунгіцидну, а й інсектицидну дію.

Фунгіцидні діючі речовини обох препаратів мають системну дію. Інсектицидна складова Стандаку має контактно-кишковий механізм дії на шкодочинних комах.

Препаративна форма протруйників - концентрат суспензії, що тече. Така форма дозволяє зручно та легко обробити насіння з мінімальними втратами препарату та максимальним утриманням його на насінні. Зрозуміло, що це можливо лише у разі протруювання насіння, що немає сторонніх домішок та пилу, які будуть зв'язувати речовини препарату.

Якими б не були результати порівняння цих препаратів, пам’ятайте, що у будь-якому випадку остаточний вибір протруйника належить робити Вам

Made with