Мікродобрива на соняшник: за і проти

Мікродобрива на соняшник: за і проти

Використання мікродобрив вже давно перестало бути чимось незвичайним. Кожен аграрій знає, що підживлення культур з додаванням невеликої кількості цих життєво необхідних рослині мінеральних елементів дозволяє покращити якість врожаю. І соняшник не є виключенням з цього правила. Але яких само мікродобрив потребує ця культура? Розглянемо детально.

Найважливішим для соняшника мікроелементом є бор. Внесення цього елементу покращує стан рослин та якість насіння, а також дозволяє збільшити кількість насінин у кошику, що підвищує врожайність культури. Насамперед бор необхідний соняшнику під час цвітіння.

Марганець бере участь у процесах азотного обміну, фотосинтезу та синтезу білків. Він впливає на обмін речовин всередині рослини шляхом відновлення нітратів та активації деяких ферментів. Соняшник особливо гостро потребує цього елементу у фазі 2-3 листків та в період бутонізації.

У разі недостатньої забезпеченості соняшника цинком в рослинах уповільнюються синтез хлорофілу та вітамінів, знижується стійкість культури до перепадів температури повітря.

Забезпечення рослини міддю дозволяє активувати окисно-відновні процеси. Цей мікроелемент є неодмінною частиною процесу синтезу лігніну клітинною стінкою та підвищує активність продукування насіння.

Без молібдену соняшник не здатний сформувати здорову кореневу систему. Також він відіграє важливу роль у процесах азотного обміну.

На ранніх етапах росту і розвитку соняшнику необхідна наявність мікроелементів в насіннєвій оболонці. У разі наявності їх в достатній для рослини кількості покращується проникнення вологи крізь оболонку, завдяки чому мікроелементи потрапляють безпосередньо у зародок, де активізують біологічні процеси. Для того, щоб рослина отримала необхідну їй кількість мікроелементів, ними обробляють насіння перед посівом. Це також дозволяє простимулювати схожість та енергію проростання, підвищує стійкість рослин до хвороб та несприятливих умов. Окрім перерахованих вище факторів, передпосівна обробка насіння соняшнику цими елементами покращує засвоєння пророслими рослинами основних елементів живлення з ґрунту.

Також мікроелементи можна вносити при підживленні соняшника та одночасно з удобренням культури основними елементами живлення.

Made with