Мікроелементи. Залізо (Fe)

Мікроелементи. Залізо (Fe)

Мікроелементи – елементи живлення, вміст яких в рослинному організмі досить низький і становить від 0,001% до 0,01% сухої речовини. Більша частина мікроелементів є необхідними для нормального росту та розвитку рослин, адже виконують важливу роль в різних процесах життєдіяльності: при фотосинтезі, диханні, обміні речовин та ін.

Загалом, мікроелементи, які містяться в сільськогосподарських культурах можна поділити на метали, неметали та специфічні мікроелементи. До основних металів належать залізо, манган, цинк, мідь, молібден та нікель.

Перший елемент, що відноситься до металів це залізо.

Залізо (Fe) – засвоюється рослинами значно краще, ніж будь-які інші мікроелементи. В рослинних тканинах він міститься в більшій кількості, ніж інші метали. Так як він не здатний самостійно поширюватися по організму рослини від старих листків до нових, найефективнішим є листкове внесення залізистих добрив.

Важливу роль залізо відіграє в обмінно-окисному та енергетичному процесі та при утворенні хлорофілу. Найбільше потребу в залізі відчувають бобові, кукурудза, картопля та капуста. Якщо рослини відчувають гострий дефіцит заліза – їх загибель неминуча.

За нестачі заліза відбувається захворювання молодих листків рослини.

В такому випадку вони стають жовто-білого кольору, старе ж листя значно світлішає. Якщо дефіцитом страждають злакові – їх листя вкривається жовтими і зеленими повздовжніми смугами. Зростання культур відбувається повільно, квіти малі за розмірами, коренева система слабко розвинена, це помітно за короткими коренями бурого кольору, малих білих корінців небагато. В деяких випадках можливе відмирання молодих пагонів.

Надлишок цього елементу також є критичним для рослини. Її листя, не змінюючи забарвлення, відмирає. Ріст також погіршується, кількість квіток незначна. Відбувається в’янення рослини, верхні частини пагонів відмирають.

Отже, важливу роль залізо відіграє в обмінно-окисному та енергетичному процесі, також при утворенні хлорофілу, а дефіцит чи надлишок його в рослині є згубним.

Made with