Молібден (Mo)

Молібден (Mo)

Мова піде про мікроелемент, що відноситься до металів. Молібден.

Молібден (Мо) значно менше необхідний рослинам, ніж будь-який інший мікроелемент, проте є незамінним компонентом великої кількості ферментів. Важливою є його участь в обміні вуглеводів, азоту та фосфору, сприяє виробленню вітамінів та хлорофілу, робить фотосинтез інтенсивнішим. Важливу роль відіграє в процесі засвоєння з атмосфери азоту.Помірний дефіцит молібдену схожий з азотним голодуванням. Якщо нестача цього мікроелемента значна – між жилками старих листків з’являються яскраві жовто-зелені плямки. Молоде ж листя скручується всередину, точки росту відмирають, а жилки не набувають того яскравого зеленого кольору. Зростання рослини ослаблюється, цвітіння починається пізно.Надлишок цього елементу лише накопичуються в плодах та є шкідливим для людського організму та тварин.Найвищу чутливість до молібденового голодування мають бобові і деякі види капустяних. При оптимальному живленні молібденом дають позитивну реакцію пшениця, овес, кукурудза, льон та гречка.

Made with