Моніторинг ґрунтів узимку

Моніторинг ґрунтів узимку

Зима - це період затишшя в сільському господарстві. Але для агронома і в цей час є вдосталь роботи. Найбільш важливим в цей період беззаперечно є догляд за посівами озимих (відбір монолітів, оцінка стану перезимівлі посівів та інше). Але не менш важливим є ще один аспект - моніторинг стану ґрунтів. Причому, ґрунтів не лише під посівами, а й на вільних від культур площах.

Взимку в ґрунті відбуваються різні механічні процеси пов'язані, насамперед, з вільною вологою, що наявна в них. При промерзанні ґрунтів волога переходить з рідкого стану у твердий, набуває кристалічної форми. В цей час ґрунт осідає. А коли його температура піднімається вище 0°C, волога знову переходить в рідкий стан і ґрунт набухає. Це суттєво впливає на структуру ґрунту, адже зміни фізичного стану вологи призводять до появи в ґрунті тріщин і капілярів. Завдяки цьому розривається плужна підошва під посівами, руйнуються великі грудки, ґрунт набуває своєї природної щільності. Настає так звана морозна стиглість ґрунту.

При промерзанні ґрунтів на полях, не зайнятих взимку посівами сільськогосподарських культур, на глибину близько 30 см ефект від настання морозної стиглості навіть дозволить відмовитись від передпосівної оранки. Щоправда, на таку глибину ґрунти в Україні промерзають досить рідко.

Але на полях, зайнятих озимими культурами, це може призвести до негативного ефекту. Тому що, разом із розриванням плужної підошви, кристали вологи можуть пошкодити і кореневу систему рослин. В результаті чого коріння може не отримати необхідних для перезимівлі поживних речовин, що негативно відобразиться на стані посівів навесні. А в деяких випадках коренева система може навіть розірватися, що призведе до загибелі рослин.

Саме для недопущення загибелі посівів озимих культур та оцінки необхідності весняної оранки на полях, не зайнятих взимку рослинами, важливим є проведення зимового моніторингу стану ґрунтів. 

Made with