Моноліти озимих. Чи варто відбирати?

Моноліти озимих. Чи варто відбирати?

Це перший випуск “Узнай про урожай”. У цій рубриці ми будемо давати відповіді на відеопитання від наших глядачів. Для ознайомлення з правилами рубрики просимо Вас переглянути анонс рубрики. Посилання на нього ми залишимо тут на екрані або під відео.

Отже, перше питання нам прислав наш колега по Ютубу Артем Човган. Питання про доцільність відбору монолітів озимих зернових.

Спочатку давайте пригадаємо, що таке моноліт.

Для звичайних людей моноліт – це електроди для зварювання або заливка бетону.

Але ми знаэмо, що відбір монолітів – це метод в агрономії, яким визначається стан перезимівлі посіву. Відібравши моноліт, ми можемо визначити ступінь ураження морозом, якщо такий є, дізнатись фітосанітарний стан. Подивитись як розвиваються хвороби, бур’ян на поведінку самої культури. Заодно підраховується коефіцієнт кущення. Тобто моноліт – це інструмент агронома, який дозволяє моніторити стан посіву в зимовий період.

Тепер давайте повернемось до питання Артема: “Чи варто відбирати моноліти?”. Відповідь на це питання досить неоднозначна, адже є ряд факторів, які на це впливають. Найголовніші з них – це наявність снігового покрову, тривалість та інтенсивність мінусових температур, фаза культури при входженні в зиму. Ну і найголовніший – це кількість підзвітної площі агронома. З цього можемо вивести кілька прикладів.

Перший – ви одноосібник, у якого 30-50 га озимини, культура розкущилась з осені, а на полі лежить сніг. Ви повністю володієте інформацією про погоду. В такому випадку з відібраних монолітів Ви витягнете мало інформації.

А от в іншій ситуації, якщо Ви агроном великого господарства з понад 2-3 тис га озимини, яка сіялась по різних попередниках у різні строки, снігу майже не випало, а останній тиждень луплять морози! То Ваш шлях планування, у 99% випадків, повинен лежати відбір монолітів. У такі ситуації це архіважливо!

Отже, чи варто відбирати моноліти саме Вам – залежить від того, скільки важливої інформації Ви зможете отримати, відібравши їх. Ну і наскільки Ви сильно засиділись вдома. Від себе можемо рекомендувати обов’язково відбирати моноліти хоча б для тренуванння та загального розвитку!

Made with