Найважливіше про ефективну ДЕСИКАЦІЮ!

Найважливіше про ефективну ДЕСИКАЦІЮ!

Скоро жнива, а на Вашому полі 30% підгону?Пізно проросла падалиця стійкого соняшнику? Після великої кількості дощів пішла нова хвиля бур’янів?Чи Ви отримуєте великі втрати при достиганні культури (розтріскування стручків, обсипання зерна)?Однозначно Вам потрібно провести десикацію. Це передзбиральне підсушування рослин з метою пришвидшення достигання і поліпшення механізованого збирання врожаю. 

ПЕРЕВАГИ десикації:

  1. Контроль підгону
  2. Контроль бур’янів і падалиці - полегшення збирання
  3. Якісний посів наступної культури - кращий урожай озимини за рахунок більшої кількості часу на обробку грунту, кущіння культури, її ріст та розвиток перед входом у зиму

НЕДОЛІКИ десикації:

  1. Ціна (Хоча є недорогі генерики)
  2. Страх знизити посівні якості культури (Просто не десикувати недозрілу культуру)

Важливо не плутати десикацію із дефоліацією. На відміну від попереднього, це штучне передзбиральне видалення листків рослин. Після її проведення поживні речовини переміщуються із вегетативних органів у генеративні, а в області черешка рослини утворюється віддільний шар, який обумовлює листопад. Зазвичай дефоліацію використовують у виноградарстві. Найефективніші діючі речовини для цього процесу хлорат магнію, хлорат-хлорид кальцію, ціанамід кальцію. Якщо ж говорити про польові культури, то найкращим варіантом буде проведення десикації посівів. Десикація проводиться такими діючими речовинами, як дикват, гліфосат, глюфосинат амонію. При застосуванні ізопропіламінної і калійної солі гліфосату повна десикація культури настає через 2 тижні після обробки. Тому треба розуміти, що у Вас має бути запас часу - приблизно 10 діб до збирання врожаю. Правильною вважається десикація дикватом. Обробка посівів гліфосатом доречна лише у випадку, коли Вам потрібно:

  1. прискорити дозрівання та отримання врожаю
  2. знизити вологість зібраного врожаю при високій забур’яненості
  3. дефоліація посівів

Отже, розберемо принцип дії всіх трьох діючих речовин, що використовуються для десикації посівів.

ГЛІФОСАТ - рослинна клітина гине за рахунок розриву клітинної оболонки і зневоднення. Цей метод забирає багато часу і використовується лише в тому випадку, коли є достатньо часу до збирання. 

ДИКВАТ - штучним шляхом впливає на зниження вмісту вологи, як у оброблених рослинах, так і в генеративних органах.

ГЛЮФОСИНАТ АМОНІЮ - швидко накопичує вільний аміак до токсичного рівня. Таким чином отримуємо ефект спалювання на культурі, коли відбувається побуріння зелених частин рослини. Пожовтіння оброблених рослин буде видно вже через 2-3 дні.

Який препарат обрати для десикації?3 місце - Раундап Макс від BAYERГербіцид суцільної дії на основі ізопропіламінної солі гліфосату. Це повільне висихання рослин, препарат довше працює і має високу ефективність проти багаторічних бур’янів

2 місце - Баста від BAYERДіюча речовина: глюфосинат амонію 150 г/лТака діюча речовина у препаратах зустрічається не часто, але доволі ефективна для висушування рослин, стійких до гліфосатів. Має швидкий ефект - побуріння рослин починається вже з наступного дня. Не має грунтової дії

1 місце - Реглон Супер від SyngentaДіюча речовина: дикват 150 г/лВикористовується для скорочення строків збирання. Різко знижує вологість насіння на 20%. Рекомендують використовувати препарат при 40-45% вологості насіння, можливе застосування у суміші з 10% розчином аміачної селітри.

Якщо Ви не планували багато витрачати на десикацію посівів, є варіант купівлі генеричних препаратів, недорогих аналогів десикантів, що представлені у топі. Але дуже важлово у такому випадку звертати увагу на негативні чинники, що можуть знизити ефективність обробки.

Отже, не залежно від того, оригінальний у Вас препарат чи генерик, враховувати такі показники як:

  1. кислотність води
  2. жорсткість води
  3. несприятливі погодні умови
  4. налаштування обприскувача

Для того, щоб підсилити дію десикантів, варто подумати про застосування допоміжних речовин, такі як прилипачі або змочувачі. 

Один із факторів, який може примусити аграрія засумніватись у необхідності десикації - можливе зниження посівних якостей культури. Найбільше це стосується олійних культур. Адже, якщо ми проводимо десикацію недозрілої культури, маємо шанси знизити її олійність, що впливає на урожайність і якість готового продукту. Особливо чутливі до проведення десикації в ранні строки такі культури, як соя та горох. Це культури, на яких подібна обробка можлива лише після повного достигання посівів.

Одним із найпопулярніших препаратів для десикації, крім тих, що вказані у топі, є генеричний препарат від компанії Альфа Смарт Агро, Альфа-Дикват. Це препарат суцільної дії, який використовується на різні культури у нормі від 150 г/га. Руйнує стінки мембран клітин і швидко поглинається рослинами. Краще цей препарат вносити вночі до початку фотосинтезу. Альфа-Дикват забезпечує більш швидке та легке збирання культури, застерігає від впливу всіх патогенів. 

Переваги:

  1. Можливо зібрати урожай на 10 днів раніше
  2. Насіння з низькою вологістю
  3. Підвищується урожай за рахунок зменшення втрат
  4. Низькі витрати на проведення десикації
  5. Знищує вегетуючі бур’яни
Made with