ЧИ ВИЖИВЕ ПШЕНИЦЯ ЧЕРЕЗ РІЗКЕ ПОХОЛОДАННЯ ВЗИМКУ 2024?

ЧИ ВИЖИВЕ ПШЕНИЦЯ ЧЕРЕЗ РІЗКЕ ПОХОЛОДАННЯ ВЗИМКУ 2024?

В Україну прийшов холодний циклон, температура різко знизилась. Дощ який падав відразу замерзав. Тепер на полях ожеледь, пшениця під льодом притрушеним снігом.

Пшениця в м.Первомайськ, Миколаївська обл. 9.01.2024

Пшениця в м.Первомайськ, Миколаївська обл. 9.01.2024

Що тепер буде з пшеницею в Україні? Які в неї є шанси на виживання?

Пшениця, без доступу до повітря протягом двох тижнів загине. Тому що як і всі рослини повинна дихати, щоб жити. А через шар льоду цього зробити не може. 

Більше шансів протриматись довше у пшениці, яка зупинила вегетацію в мерзлому ґрунті, коли настала ожеледь. На відміну від пшениці, яка в цей період вегетувала в прогрітому ґрунті. У другому варіанті пшениця загине швидше.

Листки пшениці, які над землею в льоду, з ймовірністю на 90% загинуть, через механічні пошкодження.  А  у вузлі кущення, в листках які ближче до ґрунту, залишиться життя? Чи відросте пшениця потім? 

Розповіли про це у новому відео. Переходьте за посиланням, щоб переглянути.

Від чого залежить чи зможе вижити пшеничка, щоб був сенс її реанімувати?  Від запасу поживних речовин, цукрів. А саме від співвідношення цукрів до маси.

 Якщо пшениця в шилі і стається така ситуація на полі, то шансів вижити в неї більше ніж в гарно розкущеної, яка має 5-6 листків. І навпаки, якщо швидко лід розтане, то гарно розкущена пшениця буде краще відновлювати вегетацію. Дасть кращий результат через більший запас цукрів в ній. Але якщо говорити про довготривале замерзання, то менша пшениця має більше шансів.

Тривалість морозів також дуже впливає. Якщо лід триматиметься більше двох тижнів, з ймовірністю 90% цей посів загине, тому що пшеничка не дихає. В неї починається удушення. Погіршує стан фізичне пошкодження від морозу, льоду, а також снігова пліснява. Вона розвивається на рослинах, які знаходяться під снігом, погано дихають. Через сукупність цих факторів, вижити у пшениці шанси різко зменшуються.

Які заходи можна вжити для порятунку пшениці? Може закоткувати, заборонувати? 

Кожен випадок треба розбирати індивідуально. Розбити льодову кірку можливо є сенс якщо вона у вас кілька міліметрів і ґрунт мерзлий. В такому випадку може зайти техніка, щоб з льодовою кіркою поборотися. Пам'ятайте, якщо ви катком чи іншим інструментом будете пробувати ламати лід, то механічно пошкодите і пшеницю під ним. Такий варіант може мати сенс. Але це   можна встановити лише дослідним шляхом. Загальної рекомендації тут просто не може бути.

Різке похолодання може завдати значної шкоди посівам пшениці в Україні. Шанси виживання пшениці залежать від багатьох факторів, зокрема від стадії розвитку рослини, товщини шару льоду, температури повітря та наявності снігу. 

Made with