Норма висіву соняшника і кукурудзи

Норма висіву соняшника і кукурудзи

Одним із найважливіших аспектів технології вирощування будь-яких культур є формування оптимальної густоти рослин на полі на момент збирання врожаю, яка повинна відповідати рекомендаціям виробників насіння. Задля правильного формування цього показнику необхідно визначити норму висіву насіння. Розглянемо детально, як правильно розрахувати норму висіву соняшнику та кукурудзи.

НОРМА ВИСІВУ СОНЯШНИКУ

У світовій практиці, незалежно від умов вирощування, вважається, що мінімальна густота рослин соняшнику на момент збирання повинна становити 45 тисяч рослин/га (для забезпечення достатнього вмісту олії). А максимальна - 70 тисяч рослин/га (для отримання максимального врожаю).Норму висіву соняшника (у тис. насінин/га) визначають за формулою:

Нв=О/Р*100%,

де Нв - норма висіву;О - оптимальна густота стояння рослин на момент збирання;Р - співвідношення відсотку рослин, що є на полі, до кількості висіяного насіння (польова схожість).При визначенні норми висіву варто робити надбавку у 25-30% (при вирощуванні соняшнику за гербіцидною технологією) або 40-50% (під час вирощування класичного соняшнику). Ці надбавки дозволяють врахувати наступні фактори:

  1. польова схожість насіння соняшника на 15-20% нижча за лабораторну;
  2. 8-12% рослин будуть знищені під час міжрядного обробітку;
  3. ще близько 6% рослин гинуть через несприятливі фактори під час вирощування.

Виходячи з приведених вище факторів середня норма висіву соняшнику в Україні становить:

  1. 50-55 тисяч насінин у Степу;
  2. 55-60 тисяч насінин у Лісостепу;
  3. 60-65 тисяч насінин на Поліссі.

НОРМА ВИСІВУ КУКУРУДЗИ

Норма висіву кукурудзи встановлюється з урахуванням якості насіннєвого матеріалу, обробітку ґрунту та запасів вологи. Також варто робити страхову надбавку на кількість рослин, що загинуть під час вегетації та на обсів країв поля. Зазвичай надбавка становить від 5% до 20% (залежно від стану та геометрії поля).

У середньому для України норма висіву насіння кукурудзи становить 10-25 кг/га (68-80 тис. насінин/га). Норма висіву (у тисячах насінин) завжди повинна на 10-20% перевищувати густоту стояння рослин на полі на момент збирання врожаю. А цей показник вказується виробником насіння у каталозі.

undefined
Made with