Нюанси контролю вовчка

Нюанси контролю вовчка

Ще років 10-15 тому про існування вовчку соняшникового в Україні знали лише науковці. Цей бур'ян був досить рідкісною рослиною на теренах нашої країни. Проте за останнє десятиліття вовчок зробив усе, щоб привернути увагу кожного аграрія, який вирощує соняшник в Україні. За оцінками експертів уже понад 70% посівів соняшнику в Україні уражено цією рослиною-паразитом. І щороку ареал розповсюдження вовчка збільшується з південного сходу країни на північний захід. Поодинокі особини вовчку вже зустрічаються навіть у Закарпатській області. Окрім соняшника він паразитує і на корінні інших культурних рослин: тютюну, помідорів, баклажанів. А не рідко уражує і бур'яни (нетребу, полин тощо). Всі ці фактори врешті-решт можуть призвести до відчутних втрат урожайності соняшнику та навіть до неможливості його вирощування в деяких регіонах.

Головними причинами швидкого поширення вовчку територією України є велика кількість посівів соняшнику та проблематичність його контролю в посівах. Додатково погіршує ситуацію те, що економічна ситуація в сільському господарстві не дозволяє фермерам зменшити об'єми вирощування соняшнику.

Для контролю вовчку в посівах соняшнику є лише три шляхи:

  1. вирощування гібридів за технологією Clearfield;
  2. вирощування гібридів за технологією Clearfield Plus;
  3. вирощування стійких до вовчка гібридів.

Щоб уповільнити поширення, а при наявності невеликих осередків й знищити вовчок в посівах соняшнику, варто пам'ятати три важливих нюанси його контролю:

  1. якісний контроль вовчка неможливий при використанні лише технологій Clearfield або при вирощуванні лише стійкого соняшнику. Високої якості контролю можна досягти ЛИШЕ при поєднанні обох шляхів;
  2. гібриди, створені для вирощування за технологією Clearfield Plus В ЖОДНОМУ РАЗІ не можна використовувати з гербіцидною технологією Clearfield. І навпаки;
  3. НЕ МОЖНА з року в рік вирощувати гібриди виробництва однієї селекційної компанії.

І якщо з першими двома нюансами усе зрозуміло, то третій потребує невеличкого роз'яснення. Річ у тім, що кожна компанія, що займається виробництвом насіння гібридного соняшнику стійкого до вовчка, для створення нових гібридів використовує конкретні батьківські форми рослин. І у кожної компанії ці батьківські форми є унікальними. У зв'язку з цим, наприклад, стійкість до 7 рас вовчку у гібридів різних компаній буде абсолютно різною. Тому щорічна зміна компанії виробника насіння дозволить Вам уповільнити поширення вовчку у посівах та суттєво затримає можливість подолання вовчком стійкості соняшника до нього.

Також варто пам'ятати, що вказана у каталозі стійкість соняшнику до вовчка не завжди означатиме фактичну наявність цієї ознаки. Це також пов'язано з селекційними процесами отримання гібридів. Адже стійкість гібридів тестується на формах вовчку, які є типовими для місця закладення селекційного посіву. А до форм вовчку, що з'явилися на Вашому полі, такий гібрид може не мати стійкості. Тому перед закупівлею гібриду на всю посівну площу варто зробити невеличкий скринінговий посів. Тобто необхідно придбати невеликі партії різних гібридів соняшнику і зробити пробний посів кожного з них (наприклад, в кожен з бункерів сівалки засипати насіння різних гібридів). Це дозволить визначити, які гібриди мають найкращу стійкість до наявних на Вашому полі форм вовчка. А це, у свою чергу, дозволить Вам зменшити втрати врожаю від потенційного ураження посіву цим бур'яном.

Made with