Нюанси використання регуляторів росту на посівах пшениці

Нюанси використання регуляторів росту на посівах пшениці

Регулятори росту вже давно не є чимось новим. Вони дають змогу покращувати стан посівів, збільшують стійкість рослин до полягання, прискорюють процес збирання врожаю тощо. Одними з найчастіше використовуваних регуляторів росту зернових є ретарданти. Це органічні речовини, що уповільнюють інтенсивність росту рослин, дають змогу сформувати рослині більш низьке та потовщене стебло із укороченими міжвузлями, що суттєво підвищує стійкість рослини до вилягання. А це суттєво впливає на рівень збереження врожаю, тому що вилягання посівів на ранніх етапах призводить до погіршення фотосинтетичної продуктивності посіву, збільшення інтенсивності ураження хворобами, зменшення здатності рослин віддавати пластичні речовини до зернівки, що в свою чергу призводить до погіршення натури зерна, втрати його маси і погіршення якості.

Зазвичай ретарданти на посівах зернових культур застосовують на початку кущення, на початку виходу зернових колосових у трубку або під час виходу прапорцевого листка. Внесення регуляторів росту на початку виходу у трубку призводить до укорочення першого, другого і, частково, третього міжвузля. Так як вилягання посівів найчастіше відбувається на другому міжвузлі, внесення регуляторів в цей період дає змогу зміцнити стінки соломин. А внесення під час виходу прапорцевого листка дозволяє ефективно укоротити підколоскове міжвузля, яке є найдовшим у озимої пшениці та ячменю.

Зрозуміло, що найважливішим аспектом використання будь-яких препаратів (і регулятори росту не виключення) є дотримання технології використання. Щоб не спалити посіви при використанні регуляторів росту та отримати максимальний ефект від їх застосування потрібно враховувати наступні деталі:

  • дотримання правильного температурного режиму (для одного з найпоширеніших в України ретардантів хлормеквад-хлориду, оптимальний діапазон температур складає +8˚...+15˚C);
  • той-таки хлормеквад, як і більшість аналогічних ретардантів, потребує під час внесення сонячної погоди;
  • якщо рослина знаходиться в стресовій ситуації (різке зниження температур вночі, посуха тощо) - внесення регулятору росту категорично заборонено;
  • недоцільно застосовувати ретарданти на низькому фоні азотних добрив.

Внесення регуляторів росту з дотриманням даних вимог, особливо на фоні забезпечення достатнього рівня вологи та поживних речовин в ґрунті, призводить до утворення додаткових бокових пагонів, що збільшить густоту продуктивного стеблостою, і зрештою призведе до прибавки отримуваного врожаю в розмірі 4-5 ц/га.

Made with