Обережно! Біурет

Обережно! Біурет

Біурет. Що це таке і де ж він береться?

Давайте згадаємо, що в основі промислового синтезу лежить реакція аміаку і двоокису вуглецю (вуглекислого газу) з утворенням проміжного продукту – карбамату амонію.Наступним етапом йде дегідротація карбамат в карбамід.

Весь процес відбувається в гетерогенній системі “газ-рідина” при t 180-200 С і тиску 20МПа. На вихід карбаміду впливають температура, тиск, і стан аміаку і двоокису вуглецю. Оскільки реакція зворотна, для виділення карбаміду плав синтезу піддають дистиляції, в результаті чого відділяються вода і не прореаговані вихідні компоненти.Ось ми і підійшли до найцікавішого.У процесі дистиляції і випарювання відбувається чистий гідроліз карбаміду (в розчині t якого вище 80 С) і його трансформація з утворенням біурету.Така речовина, як біурет, пригнічує розвиток рослин, тому його вміст у промисловому продукті чітко нормується ДСТУ 7312: 2013 і не перевищує 1,4%.Можна сказати, що зміст біурета в карбаміді залежить від складу карбаміду в рідині, температури і часу теплового впливу. Таку інформацію потрібно враховувати у виробництві карбаміду, щоб не накосячити і зміст біурета було якомога менше.

Тепер ви знаєте, що біурет утворюється не в процесі грануляції (як про це пише більшість інформаційних джерел), а під час випарювання і дистиляції побічних продуктів.Що ще потрібно знати про таку речовину, як біурет. Це з’єднання є досить токсичним для рослин, і потрібно враховувати даний факт при застосуванні добрива. Якщо ви вносите на зернові за методом Бузніцького в грунт, якісний карбамід не зробить вашим посівам абсолютно нічого. Інший варіант внесення при посіві, якщо ви не впевнені в якості свого добрива, хочете перестрахуватися – краще буде використовувати його на 10-15 днів раніше. Такий варіант убезпечить ваші молоді рослинки від інтоксикації. Або можна внести його стрічково глибше, на 10-12 см нижче насіння.І найнебезпечніший вид внесення карбаміду, точніше біурета – по листу! Тут можливі конкретні опіки вегетативних органів, тому підбирайте якісне добриво!

Made with