Обробка насіння біостимуляторами

Обробка насіння біостимуляторами

Є багато типів біологічних стимуляторів росту та їхніх синтетичних аналогів. Діючими речовинами в таких препаратах виступають ауксини, альгінат калію, гумат калію, цитокінін, фульвова кислота, симбіотичні бактерії,субстанція грибів мікоризи, фунгіциди з роду стробілуринів та різноманітні мікроелементи та інші гумінові кислоти, амінокислоти, вітаміни. Завдяки використанню таких препаратів аграрії усього світу отримали можливість впливати власне на біохімічні процеси в фізіології сільськогосподарських культур.Проте під час вибору біостимуляторів потрібно бути дуже обережними, адже часто під виглядом таких препаратів продають фактично плацебо. Тобто препарати, які стимулюють ріст та розвиток рослин лише за умови дотримання майже ідеальних умов вирощування (хоча за таких умов і без цих препаратів рослини добре ростуть і розвиваються).

undefined

100-відсотково доведеною з наукової точки зору є стимулююча дія препаратів, що мають у своєму складі фітогормони. До таких речовин належать цитокініни, гібереліни, ауксини та деякі різновиди вітамінів. У разі комплексного використання вони дозволяють прискорити зміцнення кореневої системи, що дозволяє рослинам швидко переходити до фази цвітіння та формувати більш виповнене насіння.

undefined

Серед безпосередньо стимуляторів росту фітогормонального походження (як природних, так і синтетичних) насамперед варто відзначити:

  1. ауксини та гумат калію. Вони сприяють розвитку більш розгалуженої кореневої системи. Також ауксини відповідають за розподіл корисних речовин всередині рослини. Без них неможливе нормальне формування бруньок і зав'язі, а відтак — розвиток і дозрівання насіння;
  2. гібереліни. Вони накопичують корисні речовини там, де рослина має найбільшу потребу в них. Саме тому використання гіберелінів дозволяє простимулювати дозрівання насіння та прискорити процес цвітіння;
  3. цитокінін, альгінат калію та фульвова кислота. Дія цих гормонів направлена на закладку листя у паростку, а також на поділ клітин та ріст у довжину молодого кореня. Це покращує фіксацію культури у ґрунті та гарантує забезпечення вологою та елементами живлення;
  4. брасини, або брасиностероїди є речовинами, що мають схожу до фітогормонів стимулюючу дію. Їх використання сприяє зміцненню імунної системи рослин, що дозволяє поліпшити їхню стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища. Крім того, брасини беруть участь у процесах дозрівання і формування генеративних органів.
  5. стробілурини. Активно впливають на біологічні та фізіологічні реакції в рослин. Вони довше залишаються зеленими, уповільнюється процес таріння, підвищується фотосинтезуюча активність. 
undefined

Застосування біостимуляторів на основі фітогормонів дозволяє впливати на процеси росту і розвитку рослин, перенаправити відтік пластичних речовин, а також дає змогу подовжити або прискорити деякі стадії вегетації.

Made with