Основні хвороби зернових колосових. Фунгіцидний захист

Основні хвороби зернових колосових. Фунгіцидний захист

Захист зернових колосових від хвороб з кожним роком набуває все більшого значення. Адже несприятливі умови для вирощування сільськогосподарських культур, які складаються в Україні останніми роками, призводять до поширення та стрімкого розвитку збудників деяких хвороб, що безпосередньо впливає на якість та обсяги кінцевого урожаю. У середньому, втрати рослинницької продукції від хвороб становлять близько 30%. Тож, фактично, без правильного захисту кожен третій гектар зернових колосових в Україні знищується різними хворобами. Для недопущення таких втрат потрібно проводити агротехнічні заходи боротьби зі збудниками хвороб, а у разі їхнього поширення на посівах - контроль за допомогою фунгіцидів.

Розглянемо найпоширеніші в Україні хвороби зернових колосових та способи їх контролю.

Борошниста роса. Уражені цією хворобою стебла, 

undefined

листя та колосся спочатку вкриваються павутиноподібним нальотом, який із розвитком хвороби стає схожим на борошнистий. Оптимальними для розвитку хвороби є невисокі температури (до +20°C), вологість повітря понад 50% та низька сонячна інсоляція (особливо страждають затінені посіви). Сприяє розвитку хвороби надмірне внесення азотних добрив. Борошниста роса може призводити до зниження кущистості рослин, затримки початку фази колосіння та достигання зерна. Агротехнічними заходами з контролю борошнистої роси є:

  1. вирощування стійких сортів;
  2. дотримання правильної сівозміни;
  3. своєчасне збирання врожаю з мінімальними втратами;
  4. лущення стерні та рання зяблева оранка;
  5. посів у оптимальні терміни;
  6. правильна норма висіву;
  7. не загущені посіви.

Для фунгіцидного контролю борошнистої роси на зернових колосових використовують препарати, діючими речовинами яких є карбендазим та метрафенон. Обробку фунгіцидами можна проводити як восени, так і навесні, у залежності від наявності та розвитку хвороби.

Септоріоз. Проявами хвороби є поява жовтуватих або бурих плям на листі, стеблах та колоссі. Уражені частини рослин поступово сохнуть та гинуть. Септоріоз може призводити до щуплості зерна або до цілковитої відсутності його на колосі. Поширенню хвороби сприяє висока вологість повітря, рясні опади та температура +20°...+22°C. Агротехнічні заходи контролю хвороби полягають у збалансованому внесенні повного мінерального добрива. У разі появи септоріозу найефективнішим способом його контролю є використання фунгіцидів на основі триазолів або стробілуринів.

Плямистості (темно-бура, смугаста, сітчаста, облямівкова, жовта) ячменю. Спільною ознакою цих хвороб є поява плям відповідного кольору та форми на листі, які можуть поширитися на зернівки. Втрати врожаю від плямистостей можуть досягати 50%. Агротехніка контролю плямистостей полягає у:

  1. правильному дотриманні сівозміни;
  2. збалансованому та комплексному внесенні основних мінеральних добрив;
  3. просторовій ізоляції полів.

Для фунгіцидного контролю використовують препарати на основі карбоксаміду.Бура та стеблова іржа. Проявами цих хвороб є бурі плями на листі рослин. Оптимальними умовами для ураження рослин іржею є надмірні дози азотних добрив, ранні строки посіву, велика кількість злакових бур'янів на посівах (які також можуть уражатися іржею) та температура повітря не вище +30°C. Іржа знижує зимостійкість та продуктивність зернових колосових. Контроль іржі проводять наступними агротехнічними заходами:

  1. контроль злакових бур'янів та падалиці;
  2. осіннє внесення фосфорно-калійних добрив.

Фунгіцидний контроль полягає у використанні препаратів на основі діючих речовин з груп триазолів або стробілуринів.

undefined
undefined
Made with