Основний обробіток ґрунту під кукурудзу

Основний обробіток ґрунту під кукурудзу

Основний обробіток ґрунту є однією із найважливіших складових вирощування кукурудзи. Від якості його проведення залежить:

  1. покращення структури ґрунту;
  2. стабільний рівень врожайності кукурудзи;
  3. створення оптимальних умов для росту і розвитку культури;
  4. збереження в орному шарі ґрунту доступних форм поживних елементів та вологи.

Але який саме варіант основного обробітку ґрунту під кукурудзу обрати? Спробуємо розібратися. Найчастіше в нашій країні обробіток ґрунту під кукурудзу проводять в одній із трьох варіацій: оранка, чизелювання або дискування.Оранку проводять восени, відразу після збирання попередника, на глибину 25-33 см. Такий варіант обробітку має низку переваг, які полягають у наступному:

  1. покращення агрофізичних властивостей ґрунту;
  2. у разі достатнього рівня забезпечення вологою восени та взимку вона покращує нагромадження та зберігання в ґрунті вологи з атмосферних опадів та після танення снігу;
  3. покращує фітосанітарний стан ґрунту завдяки заорюванню на глибину насіння бур'янів, збудників хвороб та шкідників.

Проте у регіонах із недостатнім або надмірним рівнем забезпечення вологою такий захід призведе до втрат або до надмірного накопичення вологи відповідно. Також оранка з обертанням пласта завдає шкоди ґрунтовій мікрофлорі, адже у такому випадку аеробні мікроорганізми опиняються у безкисневому середовищі, а анаеробні — у кисневому, що є згубним як для одних, так і для інших. Ще одним негативним наслідком оранки є поява плужної підошви.

Головною перевагою чизелювання (глибокого розпушування) саме і є руйнування плужної підошви. Крім цього у разі обробки з використанням чизелю на поверхні поля залишається основна маса пожнивних решток, що дозволяє додатково зберегти та накопичити вологу у верхньому шарі ґрунту. Тож такий тип обробітку краще обирати у регіонах з дефіцитом вологи. Здебільшого глибоке розпушування під кукурудзу проводять на глибину 30-45 см.

Чизелювання

Чизелювання

Дискування ґрунту перед посівом кукурудзи проводять на глибину 6-20 см, навесні, із використанням важких дискових борін. Це забезпечує часткове перемішування ґрунту, знищення бур’янів та руйнування брил. Такий обробіток буде найкращим після стерньових попередників. Також його часто застосовують у тих господарствах, що з різних причин не встигли підготувати ґрунт з осені, а навесні мали обмаль часу для оранки або чизелювання.Обрати один із вищевказаних варіантів обробітку ґрунту під посів кукурудзи, або спробувати щось інше (наприклад, no-till) - вирішувати лише Вам. Але не забувайте, що вибір повинен залежати від технології вирощування, обраного гібрида, попередника, норми висіву, системи захисту, мінерального живлення, ґрунтово-кліматичних умов та наявної у господарстві техніки.

Дискування

Дискування

Made with