Особливості застосування трибенурон-метилу

Особливості застосування трибенурон-метилу

Гербіциди на основі такої діючої речовини, як трибенурон-метил, є одними із найпоширеніших у сучасному сільському господарстві. Завдяки використанню цієї речовини можливий якісний контроль широкого спектра широколистих бур'янів (осоту польового, різних видів ромашки, горця, берізки, зірочника середнього, маку тощо) у посівах зернових колосових культур, соняшнику, кукурудзи та інших культур. І хоча післясходові гербіциди на основі трибенурон-метилу широко відомі та активно використовуються аграріями нашої країни, є декілька особливостей, на які доцільно звернути увагу задля того, щоб не отримати негативний ефект від їх застосування.

Найважливіше, що треба розуміти: вартість препаратів на основі трибенурон-метилу може істотно варіюватися. Причиною цього є технологічний процес отримання даної діючої речовини. В процесі отримання трибенурон-метилу виділяється ще одна побічна діюча речовина — метсульфурон-метил. І зазвичай, чим дешевший препарат на основі трибенурон-метилу, тим нижчий рівень його очищення від метсульфурон-метилу. Використання недостатньо очищених препаратів на соняшнику може призвести до негативного ефекту. Адже стійкі до трибенурон-метилу гібриди не мають стійкості до метсульфурон-метилу навіть попри те, що обидві ці діючі речовини відносяться до класу ALS-інгібіторів. Через дію таких препаратів можна отримати сильний фітотоксичний ефект на культурі.

По-друге, трибенурон-метил є твердою кристалічною речовиною, що використовується у малих обсягах (до 35 г/га). Враховуючи, що такий малий об'єм при створенні робочого розчину потрібно розчинити у 200 л води, до нього доцільно додавати прилипач. Це дозволить затримати діючу речовину на поверхні листя бур'янів, зменшити втрати препарату від стікання та прискорити проникнення діючої речовини всередину листя. Не менш важливим фактором, що говорить на користь додавання прилипача, є вартість. Адже додавання прилипачу є значно дешевшим, ніж підвищення норми внесення трибенурон-метилу. Також це дозволить зменшити пестицидне навантаження на ґрунт.

undefined

Також варто звернути увагу на те, що використання препаратів на основі трибенурон-метилу (Гранстар ГолдГрізний ЕкспертАльфа-СтарКалібрГолд Стар) та інших ALS-інгібіторів на одному полі можливе не частіше ніж раз на три роки. В іншому випадку відбуватимуться такі негативні процеси, як поява стійкості до діючої речовини у бур'янів, накопичення в ґрунті та, як наслідок, післядія на культури, що не мають стійкості до трибенурон-метилу.

І ще один момент варто згадати. Стабільний та якісний ефект від використання препаратів на основі трибенурон-метилу можна отримати лише за умови дотримання правильних температури та pH робочого розчину. Адже за температури понад 45°C та pH вищим за 10 або нижчим за 8 ця речовина швидко розкладається.

Made with