Падалиця соняшника в посівах кукурудзи та сої

Падалиця соняшника в посівах кукурудзи та сої

Багатьом знайома ситуація, при якій культурна рослина фактично стає бур'яном. Контроль такої рослинності є досить складним, особливо при значних втратах насіння при збиранні попередньої культури. Однією із найпроблемніших є падалиця соняшника. Поглиблює цю проблему великий обсяг площ, відведених під посіви цієї культури в Україні.

Найкращий спосіб контролю падалиці соняшника - це запобігання її появі. Насамперед для цього потрібно якісно налаштовувати збиральну техніку (низькі показники втрат насіння при збиранні мають спеціалізовані соняшникові жатки) та проведення десикації з додаванням спеціальних склеювачів, котрі запобігають осипанню насіння з кошиків.

Для провокації сходів падалиці доцільне проведення дискування чи культивації на глибину 5 см відразу після збирання та повторення цієї операції за 2-3 тижні.

Якщо попри все у Ваших посівах з'явилась падалиця соняшнику, то її контроль першочергово залежатиме від культури, що вирощується на полі.

У ПОСІВАХ КУКУРУДЗИ контроль падалиці соняшнику можна проводити за допомогою наступних агротехнічних заходів:

  1. міжрядна культивація;
  2. боронування.

Падалиця соняшника в сої

Проте за допомогою механічних заходів важко проконтролювати падалицю, що виросла не у міжрядді, а безпосередньо в рядках кукурудзи. У разі, якщо такої падалиці багато і вона створює серйозну конкуренцію для кукурудзи за воду, тепло та поживні речовини, доцільно перейти до її контролю за допомогою хімічних засобів. Оптимальним періодом для цього є фаза 2-4 справжніх листків у падалиці соняшника (у цей час кукурудза зазвичай має 3-5 листків). Обробку посівів класичного соняшника проводять за допомогою засобів, що мають у своєму складі такі діючі речовини, як римсульфурон (Тітус 25 і Тівітус), дикамба (ДіанатАльфа-Дикамба), тифенсульфурон-метил (Хармоні). Якщо ж у кукурудзі проростає падалиця стійкого соняшника, із проблемою впораються такі гербіциди на кукурудзу, як дикамба (Стеллар), нікосульфурон (Елюміс) чи флорасулам і 2,4 Д (Пріма). З власного досвіду можемо сказати, що ефективний проти падалиці чистий флорасулам (препарат Хамер).

У ПОСІВАХ СОЇ падалиця соняшника може становити велику проблему, якщо вона переросла 4 справжніх листка. Механічний контроль падалиці соняшнику можливий лише до сівби - для цього проводять боронування або культивацію поля. У всіх інших випадках можливий лише хімічний контроль падалиці. Після сівби, але до появи сходів, падалицю можна знищити за допомогою препаратів, що містять гліфосати (якщо Ви вирощуєте не класичну сою), або за допомогою бакової суміші ЗЗР на основі кломазону й тифенсульфурон-метилу (ХармоніХармонні Класік). Після появи першого трійчастого листка у сої можливе використання бакової суміші препаратів, що містять тифенсульфурон-метил і бентазон (БазагранКорум) (проте до такої суміші потрібно додавати прилипач на кшталт Тренду).

Варто пам'ятати, що контроль падалиці соняшнику важливий не лише через засмічення нею посіву, а й тому, що насіння падалиці є ідеальним місцем для зберігання великої кількості патогенів, що можуть призвести до серйозних втрат врожаю після повернення соняшника на це поле.

Made with