Пасічник і фермер - хто винен в смерті бджіл?

Пасічник і фермер - хто винен в смерті бджіл?

На нашому каналі вже була гаряча дискусія про пасічників і фермерів, де кожна сторона доводила свою правоту про те хто кому повинен. Але ми констатуємо, що бджілки помирають від інформаційного вакууму.

Цим відео я лише хочу, щоб обидві сторони розуміли одне одного. Адже не треба сидіти і чекати доки хтось зробить перший крок, треба робити його самому.  От дивіться, давайте змоделюємо ситуацію. Є фермер з 1000 га, це означає, що земля більш ніж у 2-3 селах. На весні вегетує горох, літають бджоли… Пасічник не знає фермера і не заявив про розміщення вуликів у сільраді, а поставив свої вулики за 2 км від поля з горохом і живе собі спокійно. В один прекрасний день на поле гороху виходить агроном цього фермера і знаходить на полі довгоносиків, які доїдають горох. Як ви думаєте, які у них думки? Вони беруть фосфорорганіку з перетроїдом і луплять в повній нормі. А щоб когось попереджати про це в них і думки немає, бо ніхто їм не говорив, що ставить вулики поблизу. Та і про штрафи ніхто ні сном ні духом не чув. А якщо і чув, то горох зберегти важливіше ніж боятись штрафу. А потім пасічники мають дуже великі втрати і йдуть в сільраду, мовляв вони там якусь бодягу китайську вносять і в мене бджілки померли. А хто знав, що ти там з вуликами стоїш??? Про всяк випадок нагадаю про бодягу. У 95% випадків, а може і більше, застосовуються інсектициди суцільної дії. Це означає, що вони забирають абсолютно всіх комах. А інсектицидів, котрі безпечні для бджіл можна перерахувати на пальцях! Це такі як: моспілан, біская, кораген та маврік. Але вони використовуються, в більшості, в садах та на ріпаку під час цвітіння.

Саме тому важливі знайомства та людські відносини між фермерами та пасічниками.Бо коли фермер буде знати про пасічника, він точно йому зателефонує і застереже, що бджіл треба сьогодні вночі закрити і притримати деньок.І в такому симбіозі бджілки будуть цілі, а довгоносик буде лежати на спині.Тож поважайте один одного і як сказав класик  “все буде добре для кожного з нас”!

Made with