Перехресний посів

Перехресний посів

Олександр Бєлоєд запитує: «Чи використовуєте ви у своїй практиці перехресний посів озимих зернових? Якщо так, то які плюси і мінуси?»

Дякуємо Олександру за питання.

Перехресний посів зернових передбачає два заходи сівалки з однаковою нормою висіву по одній площі. При цьому другий прохід сівалки розміщується до першого під кутом близько 90о. Рядки ніби перехрещуються між собою, тому посів називається перехресним.

Для чого застосовують перехресний посів?

В першу чергу потрібно розуміти, звідки він взявся і для чого. А поява його пов’язана із технологічними особливостями С3 3,6. Багато років тому, ще при союзі, агрономи звернули увагу на той факт, що при використанні якісного посівного матеріалу із великою масою насінин та потребою висіяти понад 5 млн насінин на га С3 3,6 не може забезпечити якісний посів. Причиною є велика фізична маса насіння. При масі 1000 насінин понад 50 гр та гектарній нормі висіву 6 млн фізична вага посівного матеріалу на гектар перевалювала за 300 кг. Щоб висіяти таку кількість насіння, спеціально налаштовували сівалки, зменшували швидкість руху, але все одно – велика кількість насіння залишалась на поверхні ґрунту, а розподіл насіння по глибині та вздовж рядка – залишав бажати кращого. Але ще добрива треба висіяти. Тут і виник перехресний спосіб сівби. Швидкість агрегату та якість висіву насіння збільшувалась. Збільшувались і затрати, бо це два проходи техніки, але кінцевий результат був вартий того. Якісний посів!

Чи варто використовувати перехресний посів сьогодні?

Наша думка, що при наявності якісних сівалок, у господарстві – перехресний посів немає ніякого сенсу. Просто дотримуйтесь розрахованої норми висіву. А як її обчислити самостійно – дивіться на нашому каналі у попередніх випусках.

Made with