Підготовка насіння до посіву

Підготовка насіння до посіву

Правильна підготовка насіння до посіву містить в собі цілий комплекс робіт, кожна із яких є важливим та обов'язковим для отримання високих та якісних врожаїв.

До початку будь-яких робіт з передпосівної обробки насіння потрібно провести його всебічний аналіз: визначити енергію проростання, схожість, масу 1000 насінин і ступінь ураженості насіння хворобами та шкідниками. Визначення енергії проростання, схожості та маси 1000 насінин дасть змогу визначити оптимальну норму висіву та масу насіння, яке необхідно протруїти. В той час як визначення ураження посівного матеріалу хворобами та шкідниками дозволить визначити видовий склад шкодочинних організмів та ступінь ураження ними, що допоможе обрати оптимальний протруювач насіння.

Перед протруєнням насіння потрібно калібрувати. Це дозволить висіяти його на однакову глибину, що підвищить шанси отримати дружні вирівняні сходи.

Також насіннєвий матеріал потрібно очищувати, не допускаючи його контакту з землею. Без очищення насіння органічні та мінеральні домішки й пил будуть забирати на себе частину діючої речовини протруювача. В результаті чого частина висіяного насіння фактично буде непротруєною. За статистикою забруднення насіннєвого матеріалу зменшує ефективність від проведення протруювання на 60-70%. Тому очищення його з подальшим протруєнням відразу у тару зменшить пилоутворення та засмічення.

Обов'язкове протруєння фунгіцидом. Відомо, що майже 99% посівного матеріалу несе у собі спори хвороботворних грибів. І без протруєння насіння фунгіцидом вони вразять рослини відразу після проростання, що може призвести до загибелі посіву. Не менш важливим є і протруєння інсектицидом. Це дозволить захистити рослину від шкідників на ранніх етапах розвитку, та дасть змогу зменшити кількість інсектицидних обробок посівів.

Бажаним компонентом при передпосівній обробці насіння є використання ад'ювантів при протруєнні. Ці відносно дешеві препарати покращують огортання насіння протруйником, дадуть можливість робочому розчину краще затримуватися на насінні та потрапити в його середину.

Правильне дотримання цих вимог дозволить Вам визначити точну кількість необхідного для посіву насіння та протруйника для його обробки, отримати більш дружні та вирівняні сходи й захистити рослини на початкових етапах розвитку.

Made with