Підживлення ріпака навесні

Підживлення ріпака навесні

Одним із найважливіших аспектів під час весняно-літні польових робіт в посівах озимого ріпаку є підживлення.

В цей період найважливішими добривами для ріпаку будуть азот і сірка. Підживлення рослин азотом відчутно підвищить рівень врожайності озимого ріпаку. Цей елемент живлення відіграє найбільшу роль на початку вегетації рослин (особливо якщо не було осіннього внесення добрив), адже він впливає не лише на формування потенційного врожаю, а й на швидкість накопичення сухої маси. Азот, який ми вносимо при підживленні, впливає на швидкість відновлення вегетації рослиною, динаміку росту та розвитку кореневої системи, темп зростання розетки та головного пагона. Норму внесення потрібно визначати, виходячи зі стану рослин, густоти посіву та ґрунтово-кліматичних умов. Якщо вносити аміачну селітру, то її доза повинна складати близько 300 кг/га. Найкраще її вносити по мерзлоталому ґрунту.

Сірка інтенсивно засвоюється ріпаком після відновлення вегетації та необхідна для синтезу деяких амінокислот, які беруть безпосередню участь у створенні життєво необхідних рослині білків. Сірка підвищує поглинання азоту рослиною та вміст олії у насінні. Ріпак для якісного росту та розвитку потребує сірки в межах 30-40 кг/га.

Також дуже актуальним навесні є підживлення ріпака мікродобривами, насамперед, бором. Без внесення борних добрив неможливо отримати врожай більший, ніж 3 т/га. Коли в посівах спостерігається дефіцит бора, у рослин гальмується ріст, зменшується вироблення хлорофілу молодими листками, відчутно знижується відсоток утворення нових стручків та кількість насінин в стручках, починається опадання вже сформованих стручків. На недостатньо забезпечених бором ґрунтах урожайність ріпаку після внесення даного мікродобрива зростає. Не рекомендовано вносити одноразово понад 3 кг/га бору, адже це може негативно вплинути на ріст культури, яка йде наступною в сівозміні. До того ж бор є малорухливим елементом, він майже не переходить зі старих листків у нові. Оптимальною нормою внесення бору для озимого ріпаку буде 1,5 кг/га.

Також актуальним є внесення молібдену. Під дією даного мікродобрива суттєво зростає врожайність рослин, підвищується вміст сирого протеїну в насінні.

Внесений навесні марганець активізує дію в рослинах деяких ферментів, впливає на синтез білків і вуглеводів, покращує засвоєння ріпаком азоту незалежно від його препаративної форми. Варто пам’ятати, що за допомогою внесення мікроелементів на ріпак можна отримати прибавку врожаю на рівні 4-10% від бору, 4-7% - від молібдену і 5-20% - від марганцю.

Потрібно не забувати, що будь-яке внесення елементів живлення буде доцільним лише при дотриманні правил внесення та відповідних дозувань.

Made with