Підживлення сої у період цвітіння

Підживлення сої у період цвітіння

Різкий перепад температур повітря, дефіцит вологи або її надмірна кількість, хвороби, вплив від внесення гербіцидів - усі ці фактори можуть викликати стресовий стан у рослин сої в період бутонізації та цвітіння. Наслідки стресу у цей період можуть бути дуже серйозними. Проблема у тому, що цвітіння та дозрівання сої відбувається нерівномірно. У той час, коли нижні стручки вже дозрівають, верхні яруси рослини лишень починають цвітіння. Стресові ситуації у цей період можуть призвести до абортації стручків нижніх ярусів. Після проходження стресового періоду цвітіння поновлюється, але не у нижній частині рослин, що призводить до зменшення потенційно можливого врожаю.

  Підживлення сої добривами у цей період дозволяє мінімізувати вплив стресових факторів та підвищити якість насіння. Таке підживлення проводять під час масового цвітіння верхнього ярусу рослин. У цей період вносять мікродобрива (бор, кальцій, молібден тощо) та комплексні добрива, що містять мікроелементи. Рекомендуємо застосовувати у цей період комплекс, який в повній мірі забезпечить рослину поживними елементами і зробить її стійкою до стресів. Стимулятор росту і розвитку Квадростим у нормі 500 г/т, добриво Тітон Зав'язь з нормою витрати 1-3 л/га і Тітон Бор Актив, що посприяє кращому засвоєнню елементів живлення і вбереже культуру від борного голодування. Тітон Зав'язь - це комплексний препарат, призначений для позакореневого підживлення у період інтенсивного росту сої, формування зав'язі культури. Він сприяє активному нарощуванню вегетативної маси та формуванню генеративних органів. Добриво ідельно забалансоване калієм, магнієм та сіркою. А також містить безліч інших, важливих для сої елементів.   

Бор і молібден необхідні культурі для покращення процесу цвітіння. Внесення комплексного добрива з мікроелементами дозволяє зменшити відсоток абортації зав’язі. Внесення в період бутонізації/початку цвітіння кальцію суттєво зменшує виділення у сої специфічного гормону, що відповідає за старіння, що дає можливість мінімізувати процес відкидання нижніх стручків. Забезпечення рослин сої у фазі цвітіння легкодоступними формами фосфору та калію уповільнюють розвиток патогенів та сприяють формуванню захисного механізму рослин у відповідь на дію стресових факторів.

undefined

У разі, якщо соя посіяна на кислому ґрунті (pH 5,2 і нижче), позакореневе підживлення молібденом є дуже важливим елементом. Для такого підживлення достатньою дозою є 50-100 г/га. Бор вносять або у формі борної кислоти (доза - 15-20 г на 10 л води), або бормагнієвого добрива (20-25 кг/га). Внесення мікродобрив на бідних ґрунтах доцільно поєднувати з внесенням карбаміду (5-10 кг у фізичній масі). Це простимулює ріст генеративних органів рослин без порушення фіксації азоту.

За даними різноманітних досліджень доведено, що проведення двох позакореневих підживлень водорозчинними комплексними добривами у фазі бутонізації та початку наливу насіння забезпечує зменшення абортації квіток і бобів відповідно на 13,1% та 20,6%, що позитивно позначається на збільшенні врожайності насіння сої.

undefined
Made with