Посухостійкість чи стійкість соняшника до хвороб?

Посухостійкість чи стійкість соняшника до хвороб?

Вибір гібриду соняшника для посіву це невід'ємна частина роботи агронома, від якої багато у чому залежить весь процес подальшого вирощування та отримання кінцевого врожаю. В Україні, особливо в південних регіонах, дане питання для агрономів часто полягає у виборі між посухостійкими та стійкими до хвороб гібридами.

Посухостійкі гібриди соняшника мають більш розвинену стрижневу кореневу систему, що глибоко проникає в ґрунт. За сприятливих умов вона розвивається на глибину до 2,5-3 м і більше. Такі рослини здатні краще переживати як ґрунтову, так і повітряну посуху, що є необхідним при вирощуванні їх в посушливих регіонах та в регіонах з недостатнім зволоженням. Але у таких рослин менше сухої речовини, у них більш інтенсивний сокорух і вони випаровують більше вологи для власної терморегуляції. Проте, посухостійкі рослини мають тонку клітинну стінку, що суттєво підвищує можливість проникнення всередину клітин грибів та збудників хвороб. Відповідно, вибір посухостійких гібридів призведе до підвищення витрат на фунгіцидну обробку соняшника.

Натомість, стійкі до хвороб соняшники мають потовщені стінки клітин. Це фізично ускладнює можливість проникнення в них шкодочинних організмів та поширення хвороб на сусідні клітини. Проте, в таких гібридах ускладнюється сокорух і транспортування вологи всередині рослини. Тому такі рослини, особливо при тривалій ґрунтовій посусі, можуть не сформувати якісного врожаю або взагалі загинути.

При виборі гібриду соняшника для посіву потрібно максимально зважити всі плюси та мінуси кожного з них. Суттєвою допомогою в процесі вибору можуть стати відвідування демонстраційних полів, на яких можна на власні очі побачити, як розвивається той чи інший гібрид в умовах, подібних до Вашого господарства, та консультації з регіональними представниками фірм-виробників насіннєвого матеріалу. Не менш важливими є і відповідність гібриду до гербіцидної обробки, яку Ви плануєте проводити, група стиглості соняшнику та стійкість гібридів до одного з найпроблемніших бур’янів - вовчка.

Made with