Причини переходу деяких пестицидів від Syngenta до Адами

Причини переходу деяких пестицидів від Syngenta до Адами

Далеко не кожен українець чув про існування такої компанії, як ChemChina. Ця організація була створена 1984 року в Китаї, шляхом об'єднання та реструктуризації всіх виробничих відділів Міністерства хімічної промисловості КНР. В результаті чого новостворена ChemChina стала державним монополістом в сфері засобів захисту рослин у Китаї. Але 2011 року ця компанія вирішила вийти на міжнародний ринок і придбала за $2,4 млрд одного з найбільших виробників непатентованих пестицидів у світі - ізраїльську компанію Makhteshim Agan Group, переформатувавши її в ADAMA Agricultural Solutions Ltd. (її дочірнє підприємство в Україні - Адама Україна). Але цього китайцям виявилося замало і в період з 2012 по 2016 рік вони придбали ще декілька відомих європейських компанії.

А 2017 року ChemChina придбала швейцарську компанію Syngenta AG (її відділення в Україні - Сингента Україна). Проте, щоб дана угода відповідала антимонопольному законодавству ЄС та США, ChemChina довелось продати права на виробництво різних засобів захисту на загальну суму понад $490 млн. Не дивлячись на такі втрати, завдяки об'єднанню під своїм крилом Syngenta і Адами, ChemChina контролює 20% світового ринку виробництва засобів захисту рослин.

Окрім цього, в результаті об'єднання активів цих двох фірм, Адама повинна була ліквідувати в рамках процесу отримання дозволів від Європейської комісії у зв’язку із положеннями законодавства щодо захисту конкуренції частину своїх активів (патентних прав на виробництво деяких ЗЗР). Для компенсації втрат Адами в ChemChina вирішили одноразово передати з балансу Syngenta певну кількість препаратів. Серед пестицидів виробництва Syngenta, що підпадали під дану компенсацію, в України реалізовувались Ембрелія, Бонтіма та Сіметра - препарати, що містять діючу речовину ізопіразам.

За словами представників Syngenta, дана передача активів була одноразовою акцією і не означає, що ці компанії матимуть спільні активи або планують проводити перерозподіл активів у майбутньому. Адама та Syngenta залишаються незалежними компаніями, між якими існує конкуренція.

Made with