Пріма - гербіцид на зернові та кукурудзу. 2,4Д і флорасулам

Пріма - гербіцид на зернові та кукурудзу. 2,4Д і флорасулам

Гербіцид Пріма має досить довгу та цікаву історію, препарат не новий, йому вже десятки-десятки років, такий собі старичок-гербіцид. В нашій країні застосовується в основному на посівах зернових та кукурудзи для контролю дводольних бур’янів.

До складу входять 2,4Д у формі ефіру та Флорасулам. Основну роботу, звісно ж, виконує 2-4Д, це швидка дія на дводольні бур’яни, але, так як бур’яни є стійкі до 2-4Д, то тут в гру входить саме Флорасулам. Він допомагає дожимати більш широкий спектр дводольних бур’янів.

А ви знаєте, що 2,4Д відноситься до класу синтетичних ауксинів? І, напевно, хочете почути, які саме є переваги та недоліки в роботі з цими речовинами. Давайте їх розглянемо. До переваг можна віднести – швидку дію на бур’яни, синтетичний ауксин потрапляє у рослину, починає скручувати стебло та листки, та розривати покривні тканини вздовж стебла. Другою перевагою буде те що немає після дії на послідуючі культури. Абсолютно, адже синтетичні ауксини в ґрунті розкладаються дуже швидко.

Щодо обмежень, запам’ятайте, – не можна застосовувати коли рослина знаходиться в стресі, або коли прогнозується зниження температур, це обмеження відноситься і до внесення з осені. З осені не можна їх використовувати, адже тоді рослина не зможе нормально увійти у стан спокою для перезимівлі.

А от на весні, необхідно бути уважним, якщо ви бачите що вночі буде приморозок, або рослинка вже у стресі, вносити синтетичні ауксини не можна. Для нормальної роботи необхідно дотримуватися температурного режиму. Яка ж вона, оптимальна температура? Оптимальною температурою буде від +8 до +25гр, а от найефективніше препарат буде працювати при температурі від +15 до +20 адже у цей період немає фітотоксу від стресових факторів і дія буде найкращою.

Часто можна почути що Пріма, Діален, Дикамба – не спрацювала на кукурудзі, через що це сталося? Скоріш за все, це через недотримання температурного режиму, бо ці препарати – синтетичні ауксини, а на холоді ауксини по рослині не рухаються і препарат не працює. А ви знаєте ще якісь причини? Тоді напишіть у коментарях під відео.

Пріма зареєстрована на овес, просо, сорго, кукурудзу та на всі зернові культурі. Гектарною нормою вважають 0,4-0,6, але є виняток, здогадаєтесь який? Гектарна норма на сорго. Вона і є винятком, для цієї культури необхідно використовувати лише 0,4. Внесення на будь яку культуру – одноразове. По кукурудзі реєстрація від 3 до 7 листків. А розмір краплі такий самий як і для інших гербіцидів по вегетації – 300 мікрон.

А от на зернових є дуже серйозне обмеження по фазі. Можна вносити Пріму тільки до початку виходу в трубку, тобто бур’яни можна проконтролювати тільки до кінця кущення. Якщо цього не дотриматися то ми отримаємо фітотокс і зменшення потенціалу врожайності.

Тому якщо вам необхідно проконтролювати падалицю стійких соняшників використовуйте, наприклад, Дербі від Сингенти, його можна вносити до флагового листа включно; також препарат Триатлон від АльфаХімГруп контролює падалицю стійких соняшників та Капуеро від Байер має схожу дію.

Made with