Продукти зі спельти

Продукти зі спельти

В Україні набирає обертів популярність маловідомих раніше круп, таких як кіноа, чіа, полба та інших. Однією із них стала і спельта, родичка звичайної пшениці. Ця культура відносно нещодавно повернулась до сівозмін українських господарств, але досить швидко набуває популярності. Адже підхід до її вирощування майже не відрізняється від технології вирощування звичайної пшениці.

Спельта. Які продукти з неї виробляють?

З точки зору поживних якостей спельта має ряд переваг у порівнянні з пшеницею. По-перше, вміст білка (до 18-20%) в зерні спельти вище, ніж у м’якої пшениці (близько 11%). До того ж білок, що міститься в спельті, має у своєму складі розчинні фракції, завдяки чому він краще засвоюється людиною. По-друге, вона містить 18 незамінних амінокислот, що є найбільшою кількістю серед усіх злакових культур.

В зерні спельти міститься 35% клітковини, через що вона є більш слабкою і «пливучою». Тому хліб, виготовлений із неї не такий об’ємний, як зі звичайної м’якої пшениці, але має кращі смакові якості. У зв'язку з цими технологічними особливостями зі спельти краще випікати хліб на заквасці. При готуванні хлібу за традиційними рецептами, борошно з неї додають до тіста як домішку (до 50%), або навіть додають цілі зернини спельти. Хліб з пшеничного борошна, в який додають спельту, не черствіє.

Також із борошна спельти виготовляють дієтичні хлібці, кондитерські вироби, локшину, пластівці тощо.

Дуже важливим є те, що зерно спельти майже не містить глютену. На думку алергологів, навіть якщо людина страждає алергією на всі злакові та на глютен, що міститься в них, є дуже низька ймовірність того, що у неї проявиться алергія на спельту.

Хімічний склад зерна спельти характеризується високими калорійністю, вмістом білків, жирів, вуглеводів, харчових волокон та вітамінів.

Загалом, спельтою можна повністю замінити пшеницю зі свого раціону. Однією з її особливостей є те, що корисні речовини в спельті в рівній мірі розподілені як в оболонці, так і у внутрішній частині зерні. А це означає, що при будь-якому типі помелу зерно не втратить своєї цінності.

Made with