Прогноз на урожай зернових у 2020 році

Прогноз на урожай зернових у 2020 році

Поширення вірусу COVID-19 та карантинні заходи, введені для контролю захворюваності, призвели до загострення проблем продовольчої безпеки в цілому світі. І Україна не залишилася осторонь цих проблем. Навпаки, з огляду на важку економічну ситуацію в нашій країні та кліматичні зміни, що спостерігаються останнім часом, українським господарствам варто подбати про збереження рівня виробництва сільськогосподарської продукції. Адже експорт аграрної продукції є одним із рушіїв економіки нашої країни. Саме тому Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства склало варіанти прогнозу виробництва рослинницької продукції у 2020 році з урахуванням природних показників, фінансово-економічної ситуації та статистичних даних за минулі роки.

За даними спеціалістів з Міністерства у 2020 році через негативні фактори (кліматичні зміни, недостатні запаси вологи в ґрунті, наслідки карантину та політична нестабільність) виробництво зернових у порівнянні з минулим роком знизиться та не подолає позначку в 75,1 млн тонн, зібраних у 2019 році. Максимальний прогнозований показник становить 72,4 млн тонн, а мінімальній - 63,5 млн тонн.

Додатковою причиною зменшення виробництва аграрної продукції є суттєве скорочення капітальних інвестицій у сільське, лісове та рибне господарство. З початку року вони вже скоротилися на 10%. Для розв'язання цієї проблеми спеціалісти галузі пропонують збільшити обсяги державних закупівель, у тому числі під заставу майбутнього врожаю.

Натомість, Кабінет Міністрів України на початку карантину запровадив жорсткі обмеження експорту сільськогосподарських культур, зокрема зернових та гречки. Експерти аграрного ринку відмічають, що таке рішення не вигідне ані представникам ринку, ані державному бюджету. Причини цього полягають у тому, що внутрішнє споживання продукції зернових складає лише 29% від загального обсягу виробництва. В той час як загальний експорт усієї аграрної продукції останніми роками досягав 40% від усіх валютних надходжень у країну. Наприклад, 2019-го року лише внаслідок продажу за кордон зернових український бюджет отримав понад $9,6 млрд.

Made with