Протруєння насіння тебуконазолом

Протруєння насіння тебуконазолом

Кожен агроном та фермер знає, що посів непротруєного насіння призводить до зниження врожайності культур. До того ж обмежити шкідливий вплив на рослину вірусних хвороб та пошкодження їх шкідниками (особливо у злакових культур) надійніше, простіше, економічно та екологічно вигідніше саме за допомогою передпосівного знезараження насіння під час протруєння, аніж за допомогою багаторазових обприскувань посівів пестицидами.

Однією із найчастіше використовуваних для протруєння діючих речовин є тебуконазол. Препарати на основі цієї діючої речовини мають цілий ряд переваг у порівнянні з іншими. І найпершою з таких переваг є висока ефективність тебуконазолу при контролі великої кількості збудників хвороб сільськогосподарських культур. Особливо таких, як фузаріоз та хвороби, які викликають сажкові гриби. Не менш важливою перевагою тебуконазол вмісних препаратів є їхня вартість. Такі препарати майже завжди суттєво дешевші, ніж їхні конкуренти з іншими діючими речовинами. Третя перевага даних препаратів безпосередньо пов'язана з двома попередніми. Завдяки низькій вартості та високій ефективності такі препарати є дуже поширеними на ринку, а відтак - легкодоступними.

До недоліків використання препаратів з тебуконазолом для протруєння варто віднести два важливих аспекти:

  1. ретардантна дія - тебуконазол, особливо при неправильному дозуванні або нерівномірному розподілі по посівному матеріалу, може пригнічувати ріст та розвиток культурних рослин. До того ж, ця діюча речовина суттєво знижує схожість насіння;
  2. резистентність. Через широку поширеність протруйників на основі тебуконазолу, особливо при регулярному їхньому використанні в межах одного господарства, у грибів починають з'являтись ознаки стійкості до даної діючої речовини. А це може призвести не лише до появи резистентних штамів гриба, а і до здорожчання протруєння та фунгіцидного контролю у майбутньому.

Для зменшення негативних ефектів використання протруйників на основі тебуконазолу доцільним буде використання комбінованих препаратів, які мають у складі декілька речовин різного типу дії. Адже такі препарати матимуть більш широкий спектр дії, а більшість шкодочинних грибів не здатні виробляти стійкість до них.

Використання для передпосівного протруювання насіння препаратів, що містять тебуконазол, є дуже ефективним та відносно дешевим. Але потрібно не зловживати використанням даної діючої речовини та уважно слідкувати за дозою використання ЗЗР і рівномірністю обробки задля отримання максимального ефекту.

Made with