Протруєння з використанням ад’ювантів

Протруєння з використанням ад’ювантів

На українському ринку засобів захисту рослин ад'юванти все ще є доволі новим та маловідомим сегментом. Велика кількість фермерів та агрономів досі не знайомі з ними. А між тим це велика група препаратів, які мають багато різних функцій. Регуляція pH робочого розчину та жорсткості води в ньому, покращення затримання препаратів на рослинах та багато іншого - всі ці функції виконують саме ад'юванти.

І їх використання не обмежується додаванням у робочий розчин під час обробки вегетуючих посівів. Додавання ад'ювантів до протруювачів дає змогу відчутно покращити якість передпосівної обробки насіння. І при цьому вартість протруєння підвищується зовсім несуттєво, тому що переважна кількість цих препаратів є ультрамалооб'ємною.

Серед усіх ад'ювантів при протруєнні насіння найвищу ефективність має використання прилипачів. Адже ці препарати у поєднанні з протруювачами дають наступний ефект:

  • зменшують силу поверхневого натягу робочого розчину. Це покращує розтікання протруювача по насінині та підвищує відсоток покритої ним поверхні насіння;
  • покращують проникність діючої речовини протруювача всередину насіння, що зменшує можливість потрапляння в неї хвороботворних організмів та пошкодження насіння шкідниками.

Велика кількість топових протруювачів вже має у своєму складі прилипачі. Але в більш дешевих препаратах ад'ювантів немає, тому їх додавання є досить доцільним.

Також при створенні робочого розчину для передпосівної обробки насіння часто потрібно додавати регулятори води або пом'якшувальні агенти. Це потрібно робити коли вода, яку Ви використовуєте для створення робочого розчину, має далекий від нейтрального показник pH або є жорсткою, що призводить до зниження ефективності протруювачів.

Шо? Прилипач на протруювання? На?

Прилипачі, регулятори води та пом'якшувальні агенти дозволяють підвищити ефективність проведення протруювання насіння без суттєвої зміни вартості даного технологічного заходу. Особливо актуальним їх додавання є при використанні не топових протруювачів.

Made with