Ранньовесняне боронування

Ранньовесняне боронування

Весна! А який прийом проводиться на полы найпершим? Правильно! Ранньовесняне боронування!

Для чого використовують боронування?

За період часу від останньої обробки восени минуло вже багато часу і велику частину часу грунт був вологим. Тобто йшов дощ або сніг і під дією сили і земного тяжіння ця волога просочувалася в нижні шари грунту, формуючи собі шлях – капіляри. Приходить весна – земля прогрівається, а при нагріванні починаэться випаровування. І якщо не порушити капіляри, які утворилися за осінньо-весняний період, то ми отримуємо більше непродуктивних втрат вологи з орного шару. Крім зменшення втрат вологи, боронування навесні має ще ряд корисних функцій. За її допомогою можна вирівнювати площу для більш якісного посіву в результаті. А також, в залежності від виду використовуваних борін, вони будуть дуже ефективні проти бур’янів у фазі ниточки.

Якщо говорити з практичного боку, то борони навесні – дуже важлива річ. Адже ними можна працювати набагато раніше, ніж культиватором. А ще боронування не має таких негативних наслідків, як культивація при обробці зволоженого грунту. Лапа культиватора створюватиме шар ущільнення вологої землі, а при висиханні цей ущільнений шар стане як бетон. Коріння рослин не зможуть пройти через нього. Це негативно позначиться на врожайності. Тому використання борін ранньою весною і вигідно, і правильно з усіх точок зору.

У нашій зоні північному степу ми встигаємо зробити 2-3 боронування до сівби соняшнику або кукурудзи. І до моменту передпосівної культивації ми маємо чисте від бур’янів, рівне поле і збережену вологу в продуктивному шарі.

На жаль, боронування застосовується лише до полів, на яких немає великої кількості рослинних залишків.

Ранньовесняне боронування – старий, але в той же час дуже важливий прийом. Не забувайте про нього при складанні технологічної карти.

Made with