Рівномірність посіву кукурудзи

Рівномірність посіву кукурудзи

У минулих випусках ми з Вами говорили про те, якою має бути густота посіву кукурудзи. І прийшли до висновку, що для кожного гібрида своя норма. Ми навчилися визначати оптимальні показники в залежності від зони вирощування і погодних умов. Але є ще безліч факторів ефективного вирощування кукурудзи, про які не варто забувати. І один із них – рівномірність посіву.

Опираючись на дослідження компанії Pioneer, можемо сказати: “Рівномірне розміщення рослин підвищує врожайність”. І, взявши ці слова за гасло сьогоднішнього випуску, спробуємо розібратись.

Часто можна побачити на полях, що між окремими рослинками кукурудзи не однаковий інтервал. Десь бачимо пропуски, десь, навпаки, задвоєння, а в деяких місцях взагалі прогалини по 2-3 рослини. У чому може бути причина?

Найперше – це можлива зношеність сівалок: рослини зміщуються від “заданого курсу”. Іноді можна згрішити на грунтових шкідників чи негативний вплив бурянів. Часто це може бути банальна проблема поганої якості посівного матеріалу.

Таке поле буде гарним тільки для дослідження, а не для отримання максимального врожаю. Отже, зазирнемо на наше поле, із катастрофічно нерівномірним посівом.

За основу візьмемо загальну густоту кукурудзи – 75 тис/га.

Бачимо, що в залежності від положення рослини, показник ваги зерна з 1 рослини буде значно відрізнятись.

Таким чином, із тим, на скільки нерівномірно посаджені рослини, матимемо частину невиповнених, слабких качанів, які значно зменшуватимуть показник маси тисячі зернин.

Отже, що ми можемо Вам порекомендувати. Щоб убезпечити себе від негативного впливу нерівномірних сходів, беріть посівну норму із запасом (близько 5 %). Тоді ваша польова схожість буде вищою. Багато хто збільшує норму висіву, остерігаючись пошкоджень комахами. Але найголовніше – купуйте лише якісний посівний матеріал і перед виходом у поле перевіряйте налаштування своєї сівалки.

Made with