Різка зміна погоди в Україні. Як це вплинуло на урожай?

Різка зміна погоди в Україні. Як це вплинуло на урожай?

Українські фермери отримають компенсації за втрату посівів через посуху. Після того як тепла зима та мала кількість опадів знищили велику кількість посівів (насамперед на півдні України), Міністерство сільського господарства вирішило допомогти аграріям. За словами заступника міністра Тараса Висоцького у Міністерстві бачать необхідність виділення фінансової компенсації фермерам, що втратили посіви через посуху. Сума такої компенсації за попередніми даними становитиме 4,5-5 тис. грн за гектар постраждалих посівів. Для отримання компенсації необхідно буде підтвердити статус сільгосптоваровиробника та отримати підтвердження від Укргідрометцентру щодо площі постраждалих посівів. Коли саме буде запущено механізм компенсацій наразі не повідомляється.

До початку сезону дощів Аграрний метеоцентр "Метео Фарм" оприлюднив топ найбільш посушливих регіонів України. За їхніми даними найменша кількість опадів у 2019 році спостерігалася в Одеській, Черкаській та Херсонській областях. В цілому по Україні випало лиш три чверті від річної норми опадів, а показник вологості ґрунтів в більшості регіонів був одним з найнижчих за останні 10 років.

Попри це в Українській зерновій асоціації прогнозують, що вже за 5 років урожай зерна в Україні може сягнути 113 млн т. Президент зернової асоціації Микола Горбачьов заявив, що за 5 років аграрії України збільшать сукупний врожай до 113 млн тонн зерна. При цьому він зауважив, що через падіння внутрішнього споживання Україна буде нарощувати експорт агропродукції.

Витрати на пальне у сільському господарстві зменшаться на 3-5%. До такого висновку дійшли науковці Інституту аграрної економіки. За їхніми прогнозами внаслідок зменшення обсягів споживання пального у світі та зниження цін на нього у 2020 році в Україні прогнозується зниження витрат аграріїв на паливно-мастильні матеріали на 3-5% (до 32-33 млрд грн).

Президент підписав закон, що скасовує "соєві правки". За словами міністра сільського господарства Ігоря Петрашка, "соєві правки" призводили до того, що український малий і середній аграрний бізнес щороку втрачав сотні гривень на кожній тонні реалізованої продукції.

undefined
Made with