Ротаційні борони

Ротаційні борони

Що таке ротаційна борона і для чого її використовують – повинен знати кожен агроном. На сьогоднішній день це найбільш ходова і економічно вигідна техніка для обробітку грунту.

Отже, як працює ротаційна борона?

Ротаційна борона – грунтообробна машина, призначена для до- і післясходового боронування посівів польових культур. Її використовують для поверхневого розпушення і аерації ґрунту, знищення ниткоподібних сходів бур’янів.

Механізм борони – дискові ротори з пелюстковими, голчатими, зубовими і ножовими елементами.

Якщо говорити про те, чому ротаційні борони використовують частіше, ніж зубові, то відповідь очевидна – ротаційні більш щадні для молодих посівів. Порівнюючи втрати молодих паростків після проходу техніки, бачимо, що ротаційні борони завдають менше шкоди. Чому так?

Диски на такій бороні встановлюються тильною стороною, тобто під час занурення голок у грунт, вони спрямовані опуклою стороною в протилежну сторону щодо руху борони.

Відбувається «мікровибух», земля підривається і пухким шаром опускається між рядами культури. До речі, варто зазначити, що густоти посіву дуже важливо дотримуватися, як мінімум для того, щоб в міжрядді вільно зайшла техніка і втрати рослин були мінімальними.

Так, звичайно, від ротаційної не варто чекати глибокого боронування. Колеса входять у грунт на глибину 3-5 см. Таким чином основна мета – не глибоке розпушування, а легке розпушення. Навесні в землі залишається багато вологи. Через капіляри і мікротріщини вона випаровується, роблячи грунт абсолютно сухим. Зберегти цей ресурс ми можемо, руйнуючи грунтову кірку.

Ми вже говорили про такий спосіб закриття вологи, коли розкривали поняття сухого поливу. Якщо цікаво, заходьте на наш канал і дивіться.

Для чого ж, все таки, використовується ротаційна борона?

Фахівці рекомендують вносити добрива по рівному рельєфу, без каменів, брил і грудок для того, щоб не було непродуктивних втрат. Диски добре справляються із цим завданням. Крім того, внесений препарат по грунті теж добре закладати за допомогою ротаційної борони – пласти землі перемішуються, внаслідок чого добриво краще засвоюється корінням.

Такий собі непоганий старт для молодої, незміцнілої культури. Не забувайте про аерацію! Борона змішує не тільки шари землі, але і повітря з грунтом. Це природне збагачення грунту азотом. Для нормального росту рослини та обміну в ньому речовин кореню потрібне повітря. Крім того, в нашій зоні Північного степу навесні буває недостатня кількість опадів. Грунт швидко прогрівається і стає сухим. Таким чином аерація розпушує шар, утворюючи повітряні проміжки, які уповільнюють прогрівання грунту.

Якщо ж ви практикуєте залишати пожнивні рештки на полі, то ротаційна борона стане для вас надійним помічником. Вона добре мульчує верхній шар грунту, тим самим збагачуючи поле необхідними для культури елементами.

Made with